Binnentuin verpleeghuis Open Hof

In samenwerking met Bureau SLA maakte BOOM Landscape het ontwerp voor de binnentuin van Open Hof: een verpleeghuis voor ouderen met dementie in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

Tuin die zintuigen prikkelt

Beleving via de zintuigen speelt een belangrijke rol in het leven van mensen met dementie. Deze gedachte vormt het uitgangspunt voor ons ontwerp voor de binnentuin van Open Hof.  Een tuin die alle zintuigen prikkelt en bewoners herinnert aan vroeger.

Beleven en herinneren

Het ontwerp is gericht op maximale beleving van de tuin door alle bewoners. Een fijne wandeling over slingerpaden die je altijd weer vanzelf bij de entree laten uitkomen. Door een groene en weelderige tuin waarin van alles is te zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Hiervoor maakten we een gelaagd beplantingsplan met kruiden, heesters en bomen die bewoners misschien nog kennen uit hun jeugd. En dat elk seizoen weer voor een andere beleving en aanblik zorgt. Ook voor de bestrating lieten we ons inspireren door het verleden. We gebruikten een gebakken klinker van keiformaat: een steen die je in de jaren ’40 en ’50 ook in de straten van deze wijk, Amsteldorp, vond.

Rijk aan soorten, geuren en kleuren

Twee grote populieren, een veelvoorkomende soort in dit deel van Amsterdam, nemen een prominente plaats in de tuin in. En wanneer ze bloeit, is de geur van kamperfoelie overal in de tuin te ruiken. Op de heerlijk geurende vlinderstruik is het een komen en gaan van bijen en dagpauwogen. En aan de zoete kers doen niet alleen zanglijsters zich ten goede: ook bewoners kunnen deze vruchten zonder problemen veilig eten. Een beweegtuin met verschillende toestellen helpt bewoners om fit en gezond te blijven.

Tot in de kamer

Ook bewoners die niet of nauwelijks meer naar buiten kunnen hebben plezier van de tuin. Dankzij een bijzonder ruimtelijk ontwerp met beplanting en bomen die reiken tot verschillende hoogtes. Op een zomerse dag zie, ruik en hoor je zo met open raam van alles. Van prachtig kleurende, geurende bladeren en bloemen, tot kwetterende huismussen en ritselende populieren.

Ontmoeting met de buurt

De binnentuin ligt beschut, maar opent zich op twee plekken naar de omliggende buurt. Zo kunnen auto’s via de oostzijde het terrein opkomen. Voor hulpdiensten, of om kort iemand die slecht ter been is af te zetten bij de entree. Voor personeel is er een klein aantal parkeerplaatsen. Aan de zuidkant vind je een onderdoorgang voor voetgangers. Een knip in het gebouw die het eigen terrein van de binnentuin toch enigszins toegankelijk maakt voor mensen uit de buurt. Zo zijn kinderen- en hun ouders- er welkom, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de beweegtuin. Kortom, een subtiele uitnodiging die het contact tussen bewoners en omwonenden stimuleert.

Locatie: Amsteldorp, Watergraafsmeer Amsterdam
Opgave: Vernieuwd bouwblok en binnentuin.
Opdrachtgever: Stichting Woonzorg Nederland
In samenwerking met: Bureau SLA Architecten
Ontwerpteam: Jan Maas, Daan Mittelmeijer en Max Daalhuizen
Tekst: Stephanie Albicher