Bolster Oostenburg

In samenwerking met o.a. Paul de Ruijter Architecten en Marcel Lok Architect maakte BOOM Landscape het concept voor Bolster: een uniek woongebouw voor de nieuwe Amsterdamse wijk Oostenburg.

Rauw van buiten, zacht van binnen

Bolster is rauw van buiten en zacht van binnen. De architectuur refereert aan het handels- en industrieverleden van Oostenburg de plek. Een pakhuisstructuur met vijf verschillende panden in een bouwblok. De binnenkant is, ondanks de lange en smalle vorm van het kavel, zacht , licht en luchtig. Dankzij strak wit gestucte muren en een weelderig groene binnenwereld. In het blok vind je maar liefst twee hoven en zes daktuinen: uniek voor een gebouw midden in Amsterdam.

Stadse hoven

De zachte binnenwereld van Bolster kent op de begane grond twee groene stadshoven. Hier zorgen bomen met fijne en geveerde bladeren voor zoveel mogelijk (gefilterd) licht. Aangevuld met vaste planten op de grond die goed tegen schaduw kunnen, zoals varens. Het pad van de hoven bestaat uit een half verharding van grind, die richting de hoger gelegen bomen verandert in een meer rotsachtige keistructuur. Het blok heeft verschillende poorten van waaruit je de binnenhoven ziet liggen. Daarnaast bieden ook alle trappen en liften in het gebouw zicht op de groene hoven.

Groene kroonluchter

Een van de hoven bevindt zich direct bij de centrale entree van het gebouw, die tevens fungeert als collectieve huiskamer voor bewoners. Een echte blikvanger is de  ‘groene kroonluchter’ van planten die als een hangende tuin boven de ruimte hangt. Het grindpad van de binnenhoven wordt doorgetrokken tot in de huiskamer, waardoor de centrale hal naadloos overloopt in de tuin.

Binnen buiten sterk verbonden

In Bolster zijn buiten en binnen sterk aan elkaar verbonden. Via uitnodigende poorten, grote open raampartijen bij de entrees en uitschuifbare puien kijk je makkelijk van buiten naar binnen. De binnenhoven zijn gekoppeld aan de levendige plint van het blok waarin wonen, werken en vermaak samenkomen. Zo gebruiken het buurtactiviteitencentrum, huurders van gedeelde werkplekken en de aanwezige horeca de hoven als verlengstuk van hun ruimtes. En voor kinderen van het kinderdagverblijf bij de centrale entree zijn de hoven een ideale speel-en schommelplek.

Encrouchment zones

De openbare ruimte aan de buitenkant van het blok kenmerkt zich door een doorlopende industriële werkvloer die geen onderscheid maakt tussen stoep en straat. Met diepe nissen in de panden creëren we een natuurlijke overgangszone tussen private en publieke ruimte. De nissen worden ingericht met plantenpotten, stoelen en bankjes die uitnodigen tot verblijven.

Groen daklandschap

Buiten de twee hoven heeft Bolster maar liefst zes daktuinen. De zonnetuin wordt omrand door verhoogde plantenbakken waarin vaste planten en heesters staan. Het dek bestaat uit een structuur van ‘kamers’, zodat iedereen zijn eigen plekje kan toe-eigenen. In de sporttuin kunnen bewoners relaxen, spelen en sporten; met zitjes, schommels voor de kinderen en een pergola met pull-up bars en bokszakken voor een goede work-out. In de bourgondische tuin komen bewoners samen voor eten, drinken en gezelligheid. Aan een lange tafel, naast een mooie buitenkeuken. Op het dak van het hoogste pand ligt een tuin met aan de randen verhoogde plantenbakken, die een geweldig uitzicht over de stad laat zien. Tot slot heeft het gebouw twee extensieve bijentuinen die niet toegankelijk zijn, maar bewoners uiteraard wel een prachtig en kleurrijk uitzicht bieden.

Biodivers en rainproof

De hoven en daktuinen zorgen voor een flinke boost in lokale biodiversiteit. Niet in de laatste plaats dankzij twee extensieve bijentuinen met kleurrijke kruiden, grote sedums en grassen. Een soortenvariatie met een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders. En vanzelfsprekend is een modern Amsterdams woongebouw als Bolster rainproof. Zo hebben alle hoven en tuinen een retentiedak dat regenwater opvangt, buffert in een bak en van daaruit door de beplanting kan worden opgenomen. Daken die bij piekbuien water kunnen vasthouden, om zo overbelasting van het riool te voorkomen.

Gezond wonen

In Bolster zijn de collectieve en groene ruimtes in en op het gebouw goed met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een sociale en dynamische woonomgeving waarin je buren tegenkomt tijdens het sporten of bij een gezellige borrel. De vele hoven en daktuinen nodigen bovendien uit tot bewegen, waardoor het in Bolster ook nog eens heel gezond wonen is.

Locatie: Oostenburg, Amsterdam
Opdrachtgever: VORM
Programma: twee binnenhoven en zes daktuinen
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas Gerlinda Floor
In samenwerking met: Paul de Ruijter Architecten en Marcel Lok Architect, Buro Bouwfysica, Caubergh Huijgen, Hillen Roosen en VOCON
Renders: Filippo Bolognese