Vorige Openbare Ruimte

Dorpsplein Zwanenburg

Zwanenburg is een lintdorp in Haarlemmermeerpolder. BOOM Landscape vormde een team met Moke Architecten en werd op uitnodiging van de gemeente gevraagd om een ontwerp te maken voor de stedenbouwkundige inpassing van een nieuw dorpshuis met een dorpsplein.

Dorpspelin Zwanenburg BOOM LandscapeHet plein is door de introductie van een voetgangersbrug een schakel tussen de hoofdstraat en de achtergelegen parkstructuur met kinderboerderij, begraafplaats en skateplek die eerder moeilijk te bereiken waren.

Door de entreezijde van het dorpshuis aan het plein te positioneren ontstaat er een levendig dorpsplein. Zwanenburgers zullen elkaar op vanzelfsprekende wijze ontmoeten onderweg naar de kinderboerderij, turnvereniging of een bezoek aan een van de loketten in het dorpshuis. Door een lus te leggen in de waterstructuur komt het plein aan het water te liggen en ontstaat er door circulatie een gezonde waterhuishouding.

Het plein krijgt een groen karakter met boomeilanden van wilgen in wuivend gras passend bij de polder. Het ‚pied de poule bestratingspatroon’ benadrukt het verblijfskarakter van de ruimte en geleed het verhard oppervlak. De getrapte oever biedt gelegenheid om te zitten aan het water.  Dorpshuis Zwanenburg BOOM Landscape

Het dorpshuis, ontworpen door Moke Architecten, past ondanks het grootschalig programma, als een sporthal en bibliotheek in het kleinschalig karakter van het dorp door een afwisselend gevelbeeld en variatie in de dakvorm.

Status: Ontwerp
Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Datum: 2013
i.s.m. Moke Architecten
Vorige Openbare Ruimte