Vorige Openbare Ruimte

Huis & Hof, Kemmel [BE]

BOOM_web_kemmel doorsn 01

Ingebed tussen landbouwakkers, weidegronden en glooiende beekvalleien ligt het Westvlaamse dorpje Kemmel. Het dorp maakt onderdeel uit van de regio Heuvelland en voert een breedvoerig beleid om het toerisme in de streek te versterken en te verenigen met het landschap en haar oorlogsverleden tijdens WO1. Een nieuw streekbezoekerscentrum moet inzicht gaan geven in de landstreek en een informatiecentrum, diverse expositieruimten en een auditorium voor films, presentaties en workshops gaan accomoderen.

BOOM_web_kemmel plankrt

In oktober 2010 heeft Vliet Landscapes i.s.m. Happel Cornelisse architecten de Open Oproep gewonnen met het ontwerp ‘Huis en Hof’. De titel benadrukt het integrale karakter van het project. Er wordt niet alleen een streekbezoekerscentrum gemaakt maar ook een educatieve tuin. De twee archetypes, Huis en Hof, vormen een onlosmakelijke stedenbouwkundige eenheid. De tuin wordt net als het gebouw ingezet ten behoeve van de informatie overdracht, maar – veel belangrijker nog – de tuinkavel wordt permanent ontsloten voor publiek. Daardoor verbindt ze ruimtelijk Domein Geelhand de Merxem met Domein de Warande, waarvandaan diverse wandelroutes vertrekken. De tuin heeft door de inzending ‘Huis en Hof’ belang op de schaal van het dorpslandschap gekregen en dat is meer dan de oorspronkelijke inzet van de opgave.

BOOM_web_kemmel doorsn

De hof biedt niet alleen toegang tot het landschap maar zal ook inzicht geven in het landschap. In de hof  wordt op kleine schaal vertaald wat er op grote schaal in het landschap gebeurd. Zowel beplanting als de materialisering van de hof verwijzen naar het agrarisch gebruik uit de directe omgeving. Zo wordt de bezoeker in het huis ‘de Bergen’ ingewijd in de historische geschiedschrijving van de streek en in de hof verbonden met het landschap en het  landschappelijk gebruik. Huis en hof vormen zo samen de poort op het landschap. De hof is een tuin die het midden houdt tussen siertuin en werktuin. In de tuin kunnen beplantingseducatie en ateliersessies plaats vinden, er kan worden gepicknickt en gesleuteld aan fietsen.

BOOM_web_kemmel_erf

Locatie: Kemmel, Heuvelland, België
I.s.m.: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, OR else
Opdrachtgever: Gemeente Heuvelland
Start ontwerp: 2010
Oplevering: 2013
Status: Open Oproep, 1e prijs
Vorige Openbare Ruimte