BOOM Landscape wint tender voor fase 1 van De Fellingen in Leeuwarden

Met De Fellingen krijgt het Friese landschap straks wat van zijn oude karakter terug. Het nieuwe thuis voor de nuchtere noorderling met een duurzame droom en de ambitie om te bouwen aan een samenleving die werkt. Op de grens van stad en land, met het beste van beide werelden.

Gebiedseigen biotoop
De Fellingen is een wijk met karakter. In een stuk polder waar ooit een zeearm lag die langs Leeuwarden liep. In de nieuwe wijk komt de identiteit van de zeeboezemvlakte weer tot leven. Door een gebiedseigen biotoop te maken waarin je het oude zeekleilandschap weer herkent. De nieuwe wijk wordt gebouwd op opgehoogde gebiedseigen grond vol inheemse zaden, schimmels  en bacteriën. Vruchtbare grond voor een kleibos dat de groene hoofdstructuur van de wijk vormt. Oude slotenpatronen keren terug dankzij waterrijke randen met sloten van maar liefst 6 meter breed.

Een gemeenschap die werkt
Een gemeenschap die werkt heeft inwoners nodig die verbonden zijn. De Fellingen is een plek waar je de Friese ‘mienskip’ vindt: een gemeenschap waar je elkaar kent en naar elkaar uitkijkt. Een dorp in de stad, met informele hofjes voor 15 tot 25 huishoudens waar kinderen vrij kunnen spelen. Op een klein terras na deel je de publieke ruimte met je buren, die je ontmoet aan een van de picknicktafels of op een klein sportveldje aan de overkant van je huis. Het collectieve landschap nodigt jong en oud uit om op avontuur te gaan, te spelen en te ontdekken: een landschap vol greppels, weides, slootjes en klimbomen. Aantrekkelijk voor buurtbewoners en mensen van naastgelegen buurten. Want waar vind je vandaag de dag nog zo’n groen en robuust landschap?

Ingebed in stad en land
In De Fellingen woon je op de grens van stad en landschap. Dat betekent het beste van twee werelden: de nabijheid en faciliteiten van de stad, maar ook de rust en vrijheid van het platteland. Groen- en waterstructuren zijn goed verbonden met andere netwerken in de regio. Vanuit de wijk loop je dus zo een park in, stap je in je bootje voor een stukje varen en spring je op de fiets voor een  tochtje langs een mooie groene route. Verbindingen waardoor De Fellingen bovendien een belangrijke ecologische stapsteen vormen tussen stad, het ecologisch arme landschap en omliggende grote natuurgebieden, zoals Nationaal Park de Alde Feanen.

Het ontwerp in opdracht van MWPO is ontstaan vanuit de samenwerking met Van Tuijn Stedenbouw, BOOM Landscape, Werkstatt architecten, Renee Scheepers, Antea Group Nederland en Van Wijnen. Met dank aan de Gemeente Leeuwarden. Render: Proloog