Volgende Brug

De Baronie op Land van Winkel

Niet ver van Amsterdam ligt Abcoude, een charmant dorp in een oer-Hollands polderlandschap. Een groen landschap dat wordt doorsneden met riviertjes die je langs oude landgoederen en buitenplaatsen voeren. Land van Winkel is een nieuwe woonwijk die aan de rand van Abcoude wordt gebouwd. BOOM Landscape ontwierp de terreininrichting en de stedenbouwkundige inpassing van vier gebouwen op ‘de Baronie’: een wooneiland dat de entree naar de wijk vormt.

Op het terrein staan vier gebouwen die in typologie verwijzen naar adellijke landgoederen. Het vier verdiepingen tellende Landhuis biedt ruimte voor zes luxe appartementen en een groot penthouse. Het Koetshuis bestaat uit vier woningen en is geïnspireerd op traditionele Engelse cottages. In de Orangerie vind je twee grote twee-onder-een-kap woningen en in de Stallen, vormgegeven als boerenschuur, krijgen bewoners berg- en parkeerruimte.

Het Landhuis staat centraal op het eiland en heeft een grote publieke voorruimte die aansluit op een padennetwerk dat de gebouwen op het terrein met elkaar verbindt. In lijn met de klassieke bouwvormen op de Baronie kozen we hierbij voor een slingerachtig patroon in landschapsstijl.

 

Omdat de gebouwen op het terrein vrij groot zijn en soms nogal dicht op elkaar staan, namen we in het ontwerp een aantal goed gepositioneerde, massieve plantengroepen op. Door deze tussen de publieke en collectieve buitenruimtes op het eiland te plaatsen, ontstaat een ruimtelijker gevoel en krijgt elk van de gebouwen meer fundament. Met een gemende soortensamenstelling van planten, zodat hier een goed klimaat voor vogels kan ontstaan.

Tot slot ontwierpen we de bruggen naar het eiland. Het patroon dat we hiervoor bedachten bestaat uit sleutels in verschillende groottes, die van veraf een kantachtige uitstraling geven. Sleutels die je overigens ook in het wapen van Abcoude terugvindt. Een echte eyecatcher die niet alleen in de relingen van de bruggen, maar ook in de balkons van de huizen op de Baronie is verwerkt.

Klant: Janssen de Jong Groep
Locatie: Abcoude
Architectuur: Abbink x Co
Opgave: inrichting buitenruimte, bruggen, landschappelijke inpassing
Supervisor: LA4sale
Ontwerp Team: Mark Spaan, Jan Maas, Angie Abbink, Philomene van der Vliet, Marco Overdevest, Jean François Gautier, Francesco Carrasso
Volgende Brug