De Zandslootsche Hof

De Zandlootsche Hof is een weelderige, bloem- en soortenrijke tuin die middenin het rationeel verkavelingslandschap van een Utrechtse polder ligt. BOOM landscape ontwierp de tuin voor een particuliere opdrachtgever. De tuin omringt het huis en de naastgelegen werkruimte van de opdrachtgever, en maakt onderdeel uit van 2,5 hectare grond die voor het grootste deel uit weiland bestaat.

Weelderige tuin in strak en rationeel landschap

‘Een gezellige en knusse tuin met kronkelige bochtjes’, zo zag de opdrachtgever de nieuwe tuin voor zich. Een mooi idee, maar tegelijkertijd nogal verschillend van het omliggende en sterk rationeel ingerichte landschap. In het ontwerp voegden we beide samen: een weelderige tuin die op een rationele manier in het landschap is ingevoegd. Dat laatste bereikten we door twee, parallel aan de verkaveling lopende hagen om het huis en de werkruimte te plaatsen.

Even strak, maar subtieler zijn de diagonale lijnen die vanuit de deuren en ramen via openingen in de hagen richting het weiland lopen. Gelijk hieraan loopt het padenpatroon dat een leuke wandeling door de hele tuin en op allerlei manieren uitzicht op het omliggende landschap biedt. De verblijfsplekken bij het huis, zoals de moestuin of het terras met vuurplaats, verdeelden we evenwichtig over het plan. Zodat de hele oppervlakte van de tuin goed wordt benut.

Bloem- en soortenrijk

Dankzij het heldere raamwerk van de twee hagen kon tuin zelf weelderig en gevarieerd worden ingericht. Zo vind je er naast de moestuin bijvoorbeeld ook een aantal percelen met bijentuinen, bestaand uit bloemrijk grasland met een wild plantenassortiment. Voor de grond om het huis maakten we een zeer bloemrijk en soortenrijk beplantingsplan, intensief in kleur, textuur, beleving en onderhoud. Een vrolijke chaos waarin we kleur gebruikten als ordeningsprincipe. Het resultaat is een kleurenwaaier die rondom het hele huis loopt en die vanuit elk gezichtspunt (ook in huis!) een andere sfeer, beleving en perspectief geeft. Van blauw tot groen, en van paars tot rood.

Onderstaande foto’s: de tuin in volle bloei, drie jaar na oplevering

Klant: private opdrachtgever
Architectuur: Zecc
Oppervlakte: 2,5 ha / 25.000 m2
Opgave: ontwerp
Fotografie: Stijnstijl