ROOT Eindhoven
In samenwerking met LEVS Architecten maakte BOOM Landscape maakte het ontwerp voor de buitenruimte bij ROOT: een natuurinclusief woongebouw in de Eindhovense wijk Mensfort.
Groene uitloper Mensfortpark
ROOT ligt centraal in de wijk, op het knooppunt van drie wijkroutes. En als uitloper van het Mensfortpark grenst het gebouw aan het groene hart van de buurt. Op het terrein stond vroeger een school, omgeven door een flink aantal waardevole bomen. ROOT dankt zijn bijzonder U-vorm hieraan: het gebouw werd namelijk ontworpen rond de bestaande boomstructuur. Het landschapsontwerp bestaat uit twee verschillende werelden. Zo is er een collectieve binnentuin voor bewoners die ruim, maar intiem is. Aan de buitenrand van het gebouw ligt een openbaar stadspark dat begint begint bij de voordeur. Wandelpaden verbinden het park met de rest van de omgeving.
Stadspark
Aan buitenzijde van ROOT loopt het Mentsfortpark door tot aan de gevel. Het ideale startpunt voor een rondje joggen of een fijne wandeling. Rondom het gebouw voert een halfverhard pad je langs verschillende soorten programma. Zo is er een speelplaats voor de kleintjes en treffen buren elkaar aan de picknicktafels in de ontmoetingsweide. In de gemaaide sportweide kunnen jong en oud gebruik maken van beweegtoestellen en is ruimte voor yoga of bootcamps. Onder de veranda’s kruipt het maaiveld via een klein talud op richting het gebouw. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang van openbaar naar prive, en kan de halfverdiepte parkeergarage onder het het gebouw worden opgenomen in het landschap.
Waardevolle bomen behouden
ROOT behoudt waardevolle en inheemse bomen en versterkt de bestaande groenstructuur en biodiversiteit. De sterk overwoekerde onderbeplanting in het parkgedeelte maakt plaats voor kruidenrijk grasland, en wordt aangevuld met meerstammige heesters en vaste planten. Zo ontstaat, samen met de nieuwe paden, een voor buurtbewoners toegankelijke en open parkstructuur.
Intieme Bostuin
In de collectieve binnentuin genieten bewoners in alle rust van de natuur. Hier woon je middenin de boomkronen en omring je jezelf met een rijke diversiteit aan vogels, vlinders, bomen, planten en bloemen. De nieuwe aanplant gebeurt in volle grond en is zeer gelaagd. Met onderbeplanting van varens, dracht- en waardplanten voor vlinders en bijen, bloeiende klimplanten zoals blauwe regen in de kolommen, bessenrijke heesters voor de vogels en een inheemse boomlaag. Kortom, een een beschutte en bosachtige binnenntuin waarin zowel mens als dier zich kunnen terugtrekken. Een plint met ideale zithoogte vebindt de leefgalerij op de begane grond met de tuin. Trapjes in de plint maken de bostuin rondom toegankelijk.
Klimaatbestendig
Door zo veel mogelijk groen en zo min mogelijk verharding toe te passen draagt ROOT bij aan een klimaatbestedige stad. Omdat de binnentuin uit volle grond en rijke gelaagde beplanting bestaat, is er voldoende mogelijkheid voor regewater om te infiltreren. Door hoogteverschillen verzamelt regenwater zich in de laagste delen van de tuin. Nieuwe paden zijn bovendien halfverhard, waardoor water ook hier kan infiltreren. Tot slot wordt ook op de daken van ROOT water vastgehouden, danzkij sedum en retentiekratten.