Fitnesstuin Marineterrein

Op een eiland in het Amsterdamse IJ ligt het Marineterrein: een voormalig defensiecomplex in herontwikkeling naar een terrein met een publieke functie voor de stad. BOOM Landscape maakte het ontwerp voor een pop-up fitnesstuin die in april 2018 in gebruik werd genomen.

De ontwikkeling van het terrein gebeurt proefondervindelijk en staat in het teken van innovatie en interactie. Bedrijven krijgen er daarom ruimte voor het bedenken, testen en toepassen van innovaties. Een creatieve én levendige omgeving, want het terrein is tegelijkertijd bedoeld als plek waar Amsterdammers kunnen sporten en recreëren. De fitnesstuin bleek al snel populair onder verschillende groepen sporters: een ideale plek voor bootcamps, maar ook voor de kickbokstraining van jongeren uit de buurt.

Al in 2017 werd een serie fitnesstoestellen op het terrein geplaatst, maar nog zonder uitnodigend effect. Om ervoor te zorgen dat mensen zich deze plek in de openbare ruimte zouden toe-eigenen, moest de functie ervan extra worden benadrukt. BOOM maakte daarom een ontwerp dat de ruimte duidelijk afbakent. De tuin wordt ommuurd door een houten geraamte waaraan klimtouwen hangen; een ‘vitrage’ die de overgang van en naar de openbare ruimte markeert. Ook werd de tuin een tweetal treden opgehoogd, voor een nog groter afbakenend effect.

Het oplichten van de tuin past bovendien bij de typologie van een aantal omliggende paviljoens dat op poten op het terrein staat. Verder sluit zelfs de vorm van de tuin naadloos aan bij zijn omgeving, want de vijfhoekige tuin volgt precies de lijnen van de gebouwen eromheen. De kant van de tuin die grenst aan een waterbassin lieten we daarbij open, met een indrukwekkend uitzicht op de historische haven van Amsterdam als resultaat.

Opdrachtgever: Bureau Marineterrein Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Programma: Fitness
Bijzonderheden: Tijdelijke Tuin (5 jaar)
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas, Mark Spaan, Francesco Carrasso
Ingenieurs: Gouverneur Architectuur
Copyright: BOOM Landscape