Hibi

In opdracht van VORM werkten BOOM Landscape, ANA architecten en Keizer Koopmans aan Hibi, een kavel in het Amsterdamse Amstelkwartier. BOOM Landscape maakte het ontwerp voor de binnentuin van het blok.

Copyright render: Vivid-Vision



Gouden verbinding

Het ontwerp is geïnspireerd op Kintsugi (‘gouden verbinding’), een Japanse keramiektechniek waarbij fragmenten met behulp van goud worden samengevoegd tot een nieuw object dat waardevoller is dan de afzonderlijke elementen. Dit nieuwe geheel wordt Hibi genoemd. Ons ontwerp integreert natuurinclusiviteit, duurzaamheid, ruimtelijkheid en programma tot een samenhangend geheel. Een ‘gouden verbinding’ voor mens en natuur.

Hibi-spaces

Het geheim van Hibi ligt in de bijzondere ontsluitingen en collectieve ruimten in het blok, de Hibi-spaces. Hier ontmoeten bewoners elkaar en delen ze voorzieningen. Zo is er een gemeenschappelijk dakterras, maar ook een Tuinkamer die als huiskamer voor het blok fungeert. Verder kunnen bewoners gebruik maken van een sport- en een wasbar en een klusplek. Tot slot is er een collectieve binnentuin die alle Hibi-ruimtes verbindt.

Verbonden door natuurinclusieve binnentuin

De binnentuin is het kloppende hart van Hibi. Hier ontmoet je buren, maak je een ommetje, spelen kinderen en worden samen activiteiten ondernomen. De weelderige binnentuin verbindt ook met haar omgeving. Het is een ecologische stapsteen tussen het Morgenstondplantsoen en Park Somerlust. Daarnaast staat de tuin in verbinding met kavel 10A, en is ze ook toegankelijk voor de bewoners van dit naastgelegen blok. Via zachte overgangen lopen gebouw en binnentuin naadloos in elkaar over. Het landschap sluit via de hoofdpaden aan op de ingang van de woningen en op de entree naar collectieve ruimtes in het gebouw.

Open en intiem

In de tuin zelf is er altijd een duidelijke relatie tussen het soort programma en de mate van natuurinclusiviteit. Gemeenschappelijke plekken zoals de Watertuin en de Theetuin bevinden zich langs het verharde hoofdpad en hebben een open karakter met minder dichte beplanting. Via kleinere halfverharde paden bereik je de wat intiemere delen van de tuin, omgeven door gelaagde beplanting. De ideale plek voor schaduw en een moment van rust. Deze dicht beplante randen vormen tegelijkertijd een duidelijke, maar natuurlijke afscheiding richting de appartementen.

Ruimte voor de natuur

De meer rustige delen bieden ook aan insecten, vogels en andere dieren een fijne nest- en schuilplek.   Zoals bij de natuurlijke vijver, waar ze ongestoord kunnen leven. In de zonnige delen vind je veel bloeiende vaste planten en kruidachtige (wilde) plantensoorten, zoals koninginnekruid, zonnehoed en rode pimpernel. Deze soorten versterken het insectenleven en trekken onder meer vlinders en bijen aan. In de schaduwrijkere delen vind je meer lommerrijke, weelderige beplanting zoals varens, lievevrouwebedstro en daslook.

Rainproof

Hibi is klimaatbestendig, waardoor problemen rond wateroverlast en hittestress worden beperkt. Regenwater wordt opgevangen door retentiekratten op de daken en onder het landschap van de binnentuin. Water wordt zo lang mogelijk vast gehouden, maar kan bij verwachte piekbuien ook worden losgelaten. Overtollig water loopt via de getrapte tuinen naar ondergrondse buffertanks. Dit water kan, ook in droge perioden, worden gebruikt voor de beregening van de tuin. Naast functioneel is het water ook duidelijk beleefbaar in de tuin. Zo loopt het water in een goot langs de trappen naar beneden en blijft het na regen (deels) in de goten aan de oppervlakte staan: leuk om met je papieren bootje in te spelen. Daarnaast vind je centraal in de tuin nog een tweede vijver die wordt ingericht als natuurspeelplaats.

Biodiverse Traptuin

De waterstroom eindigt onderaan in de volle grond van de Traptuin, die wordt gedeeld met de buren van blok 10A. Via een kronkelend pad en luie trap overbrugt deze tuin het hoogteverschil tussen het straatniveau en de binnentuin van Hibi. Een weelderige tuin waarin je onder de boomkronen even kunt uitrusten op bankje of muurtje. Ook vormt de tuin een belangrijke ecologische verbinding met het gronddek van de hoger gelegen binnentuin. De beplanting is inheems, gelaagd en trekt verschillende soorten aan die goed zijn voor de biodiversiteit. De uit hergebruikte stoeptegels opgetrokken keermuurtjes vormen bovendien, dankzij de vele kieren gaten, één groot insectenhotel.

Locatie: Amstelkwartier, Amsterdam
Opdrachtgever: VORM Holding
In samenwerking met: ANA architecten (coördinerend architect), met Keizer Koopmans (architect), Arup (adviseur duurzaamheid en constructie), VORM2050, Donker Groep (ecologie en onderhoud), Repurpose (materiaalscout), MOOI lost op! (plintadviseur) en IGG Bouweconomie. (adviseur bouwkosten).
Ontwerpteam: Rachel Borovska, Jan Maas, Robin Stuiver
Render: Vivid-Vision