Tuin van Delft

BOOM Landscape maakte het ontwerp voor Tuin van Delft: een groene oase naast het drukke stationsplein van Delft. Een nieuw duurzaam, inclusief en biodivers stukje Delft op de route tussen station en binnenstad.

Voor iedereen

In Tuin van Delft komt straks iedereen samen. Van buurtbewoner tot bezoeker en passant. Een groen en biodivers plein middenin de stad waar mens en dier zich thuis voelen. Je spreekt er af met vrienden of collega’s, op een terrasje of op de comfortabele bankrand die de tuin omsluit. Een plek waar je in het zonnetje wacht op de trein die je net hebt gemist, of waar je in de schaduw onder de bomen verzinkt in een goed boek.

Groene huiskamer en shortcut naar het station

De tuin ligt op het dak van de spoortunnel en bestaat uit grote plantenbakken die verschillende kamers vormen. De plantenbakken zijn omsloten door ruime zitranden. Dankzij een opstap van zo’n 15 cm wordt het plein een verblijfsplek op zich, en een domein exclusief voor voetgangers. Verder ontstaat door het openen van twee plantenbakken een leuke groene shortcut van en naar het station. Na zonsondergang worden de boomgroepen van onderaf met spots aangelicht. Het plein ademt hierdoor ook ’s- avonds een knusse en huiskamerachtige sfeer.

DNA van Delft

Op het plein word je omringd door het Delftse DNA uit verleden, heden en toekomst. Zo kijk je vanaf het plein uit op de bijzondere gevel van het Huis van Delft: een modern en duurzaam gebouw waarin je tegelijkertijd de contouren en detaillering van oude grachtenpanden terugziet. Ook zorgt het pleinontwerp ervoor dat je blik direct wordt getrokken naar de imposante vitrines van de ‘Innovation Gallery’, waar de laatste innovaties van de Delftse kennisinstituten tentoon worden gesteld.

 

Ode aan vakmanschap

Het ontwerp is een ode aan vakmanschap. Dat vind je terug in een circulair Delfts tapijt van bestrating, waarvoor een mix van oude en nieuwe bakstenen is gebruikt. Met restpartijen uit de stad wordt een tekening in de verharding gemaakt. Inspiratie hiervoor haalden we uit de Delftse stoepen in de stad, die bijzondere patronen en prachtig vakmanschap laten zien. Het raamwerk van de bestrating bestaat uit vlakken van verschillende groottes die omrand zijn met (nieuwe) gele IJsselstenen. Een ambachtelijk tapijt met verschillende patronen van baksteen en tegels, en mooie vlechtwerk van diverse formaten en verbanden. Verder zijn de zitranden die de tuin omsluiten rijk gedetailleerd.

Gezond voor mens en dier

Ook het beplantingsplan en het bomendak maken het plein duurzaam. Het assortiment van bloemen, planten en bomen is weelderig en soortenrijk. Heel gezond voor mens en dier. Omdat het zorgt voor minder stikstof en fijnstof en voor meer C02-opslag. Tuin van Delft is een aantrekkelijke plek voor vogels, bijen en vlinders, en dus goed voor de lokale biodiversiteit.

Duurzaam omgaan met regenwater

Tot slot wordt al het regenwater op het plein hergebruikt. Met behulp van een subtiele afwatering in de vorm van lijngoten wordt het water afgevoerd en gebufferd onder de plantvakken. Hiervoor brengen we op het tunneldak een kleilaag met daarbovenop een laag grind aan: een natuurlijke waterbuffer waar de wortels van de planten makkelijk bij kunnen.

Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas, Elena Dobretsova, Gerlinda Floor, Max Daalhuizen, Jonathan Ward, María Eugui, Francien van Kempen (civieltechnisch ingenieur) en Jaqueline van de Kloet (beplantingsplan).