Hortus In Anguli

Tuin op landgoed het Roode Koper

Goed verstopt in het Leuvenemse Bos op de Veluwe ligt het ruim honderd jaar oude landgoed Het Roode Koper. Een plek vernoemd naar de rode, koperkleurige dennenbasten die deze omgeving rijk is. Het Roode Koper heeft een met Michelinster bekroond restaurant en verhuurt hotelkamers in het voormalig landhuis en zijn bijgebouwen. Het landhuis kijkt uit over een aantal romantische tuinen dat samen het parkgedeelte van het landgoed vormt: een populaire setting voor bijvoorbeeld trouwceremonies. Voor een nieuwe tuin, rondom en aan het zwembad, maakte BOOM Landscape het ontwerp.

Gehoekt patroon

Elke tuin op het landgoed heeft een eigen, specifiek patroon. Zo vind je er een cirkeltuin en een rozentuin in de vorm van een pentagoon. Een thematiek die we ook in ons ontwerp voor de zwembadtuin besloten door te voeren. Gelet op het rechthoekige zwembad en het bijbehorende haakvormige Poolhouse (bar-restaurant), kozen we voor een gehoekte figuur als dominant motief.

De haakvorm komt op een aantal manieren in de tuin terug. In het patroon van de verharding bijvoorbeeld, waarvoor we tegels van 20 bij 20 centimeter in licht travertin gebruikten, afgewisseld met baksteen. Een tekening die de zwembadtuin een strakke en luxe uitstraling geeft.

Hetzelfde haakmotief wordt gevormd door een aantal hagen dat verspreid over de tuin werd aangelegd. Een ingreep die op het terras en bij het zwembad voor natuurlijke afscheidingen zorgt en bovendien ook voor verschillende gezelschappen een eigen plekje creëert.

Klant: Landgoed 't Roode Koper
Locatie: Leuvenum, Gemeente Ermelo
Opgave: Tuin op landgoed
Oppervlakte: 1800 m2
Programma: zwembad, terrassen, border, verlichting
Architect Pool House: Loxodrome Design & Innovation