Landschapsplan Renkum

In samenwerking met o.a. LEVS architecten werkte BOOM Landscape aan het plan voor een nieuwe woonwijk in Renkum. In ons ontwerp voor de openbare ruimte spelen kinderen en de natuur een hoofdrol. We creëren een biodivers landschap dat uitnodigt om te spelen. Zodat kinderen uit de buurt en omliggende wijken op een leuke manier de natuur leren kennen, ervaren en begrijpen.

Bodem en water als fundament

Bodem en water vormen het uitgangspunt voor het landschapsplan. Want een natuurinclusieve en biodiverse wijk begint bij een gezond bodem- en watersysteem.  Hierbij herstellen we de oorspronkelijke droogdal biotoop. Bijvoorbeeld door het talud van het dal weer een natuurlijk (geleidelijk oplopend) reliëf te geven. We gebruiken hiervoor de gebiedseigen zandgrond. Bestaande bomen beschermen we door de bodem eromheen niet te verstoren. Door om de bomen heen te werken ontstaan interessante hoogteverschillen met nieuwe microklimaten (microtopografie).

Een wadi die door de wijk kronkelt vervult een belangrijke sleutelrol bij het klimaatadaptief maken van het gebied. Deze doorlopende wadi gaat verdroging van de zandgrond tegen, fungeert als tijdelijke waterbuffer, geeft water de tijd om geleidelijk te infiltreren en voorkomt wateroverlast aan de Bram Streeflandweg.

Spelen en leren in de natuur

Aan de hand van nieuw ontstaan reliëf, de wadi en het bestaande bosplantsoen creëren we in het landschap verschillende soorten ruimtes. Deze robuuste landschapskamers vormen samen een aantrekkelijke woonomgeving met voldoende schaduw, die klimaatbestendig en soortenrijk is. Het gebruik van deze openbare ruimte richt zich in de eerste plaats op kinderen en de flora en fauna als nieuwe bewoners. En omdat de wijk gradiënten van nat naar droog en veel variatie in hoogte en vegetatie kent, is spelen in elk seizoen weer anders. Denk aan sleeën in de winter, maar ook leren en je verwonderen over opbloeiende beplanting in de lente.

Groene en klimaatbestendige hoven

Verscholen achter de bosplantsoenen liggen verschillende groene hoven. Het hof op het laagste punt van het dal is het natst. Hier verzamelt zich al het water dat vanaf de top naar beneden stroomt. Een geweldige plek voor kinderen om te ‘spelen in en met de wadi’.

Iets hoger en droger ligt een groen hof waar kinderen kunnen ‘spelen in het bos’. Naast een rijke boomstructuur vind je hier struweel met eetbare bessen. Lekker en leerzaam voor kinderen, maar uiteraard ook aantrekkelijk voor vogels.

Het hof erboven ligt op het hoogste punt van het dal. Hier vind je met name pioniersvegetatie, zoals je die ook op een bergtop zou vinden. Op het dak van de parkeergarage komt een ‘transportwadi’: een in steen aangebrachte geul die water in de gewenste richting geleid. De wadi heeft hier uiteraard geen infiltratiefunctie, maar kan water wel tijdelijk bufferen.

Natuurlijke speelkuil

Vanaf het hoogste punt daal je weer af naar de ‘natuurlijke speelkuil’, die als ontmoetingsplek voor de buurt en omwonenden fungeert. Een plek met waardevolle vegetatie die in natte perioden als waterbuffer wordt gebruikt, maar waar je in drogere tijden samenkomt voor een gezellige picknick of potje voetbal.

Routing en overgangen

De gebouwen, hoven en landschapskamers zijn met elkaar en de omliggende omgeving verbonden via een halfverhard hoofdpad en kleinere nevenpaden gemaakt van houten en minerale stapstenen. De bruggetjes over de wadi en trappen die kleine hoogteverschillen overbruggen zijn gemaakt van hout.

Ook de entrees naar de woningen zijn goed en zonder obstakels te bereiken. Verschillende materialen, vegetatie en het beheer daarvan zetten we in om de overgangen tussen publiek en (semi) private ruimtes te markeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pergola’s met klimplanten en vlonders als opstapjes naar woningen, of aan weelderige (minder intensief beheerde) beplanting bij meer publieke delen zoals de parkzone rond het hoofdpad.

Een biodivers en gezond milieu

De beplanting is afgestemd op het bodem- en watersysteem van de wijk. Voor een betere biodiversiteit gebruiken we enkel inheemse beplanting die past bij een zandige bodem. En zoveel mogelijk bloem- en vruchtdragende planten, vanwege hun aantrekkingskracht op dieren en hun educatieve functie.  Naast fijn geurende planten kiezen we ook voor soorten die een luchtzuiverende werking hebben. Zo beperken we de negatieve effecten van de nabijgelegen papierfabriek en creëren we een gezonder milieu voor spelende kinderen.

Gemotoriseerd verkeer

In de nieuwe wijk is spelen de norm en proberen we het waardevolle landschap en de vegetatie zoveel mogelijk te beschermen. Dat betekent dat parkeren grotendeels ondergronds wordt opgelost. Parkeren voor bezoekers en halen/brengen gebeurt bij twee parkeerkoffers aan de rand van de wijk. Deze (halverharde) parkeerplekken worden op lager gelegen delen verzonken in het landschap. Verstopt in het talud of achter een rand van struweel.
De boomsoorten zijn geselecteerd op hun vermogen lucht te zuiveren en zodanig gepositioneerd dat ze bijdragen aan verkoeling van de wijk op hete zomerdagen.

Locatie: Renkum, provincie Gelderland
Opdrachtgever: Timpaan
Opdracht: schetsontwerp stedenbouwkundig- en landschapsplan voor ontwikkellocatie voormalige scholenstrip
Ontwerpteam: Jan Maas, Philomene van der Vliet, Rachel Borovska, Anne Meekel, Augusto Rodrigues en Felix Jäger
In samenwerking met: LEVS architecten, Timpaan, Trebbe, Interegion Groep, Hooijer Renkum en Pius Floris.
Renders: Vivid Vision
Jaar: 2024