Park Zestienhoven Rotterdam

In de stad Rotterdam wordt er een nieuwe woonwijk ontwikkeld nabij de luchthaven, Park Zestienhoven. Onderdeel van deze stedelijke uitbreiding is de renovatie van het park en het daarin gelegen ‘Engels Werkje’ waar BOOM Landscape het ontwerp voor maakte.

Het Engels Werkje, aangelegd in de jaren ’60 en geïnspireerd op de ‘Gardaneske Stijl’, is door achterstallig onderhoud donker geworden, verbost en in verval geraakt. Het ontwerp onthult d.m.v. subtiel opschonen en de toevoeging van krachtige nieuwe parkelementen de schoonheid van de plek en voorziet zorgvuldig gekozen plekken weer van zon, licht en lucht. Het park wordt gekenmerkt door hoogteverschillen wat uitzonderlijk is binnen het mathematische vlakke polderlandschap.

Een slingerende waterpartij met een eiland, een bijzonder beplantingsassortiment en een vloeiende padenstructuur vormen het hart van het park. Op strategische plekken binnen het park zijn doorzichten gemaakt langs de doorgaande routes en paden. Nieuwe bossages met wintergroene onderbeplanting afgewisseld door zonnige gazons gaan een spel aan met het patroon van paden en de vorm van de waterpartijen.

De entrees van het Engels Werkje en een nieuw routesysteem worden gemarkeerd door poorten van houtrillen die de bezoekers, omwonenden en toevallige passanten verleiden om het park te bezoeken.

Donker koraalrode beplantingsaccenten en nieuwe in het zonlicht oplichtende witte bruggen vormen tot slot de ‘eyecatchers’ van het park.

Locatie: Rotterdam
Opgave: park- en brugontwerp
Oppervlakte: 4,5 ha
Status: Geopend in 2011
Fotografie: Balázs Bodnar en Gina Kranendonk
Designteam: Philomene van der Vliet en Jan Maas
Auteursrecht: tekst en beeld: BOOM Landscape