Park Zestienhoven Rotterdam

In Rotterdam wordt vlakbij de luchthaven een nieuwe woonwijk ontwikkeld: Park Zestienhoven. Onderdeel van deze stedelijke uitbreiding is de renovatie van het naastgelegen park met daarin het ‘Engels Werkje’, waarvoor BOOM Landscape een nieuw ontwerp maakte.

Schoonheid opnieuw onthuld

Het Engels Werkje werd aangelegd in de jaren ’60 en is geïnspireerd op de ‘Gardaneske Stijl’, een stijl afgeleid van de Engelse landschapsstijl. Helaas heeft achterstallig onderhoud ervoor gezorgd dat het Werkje donker werd, verboste en in verval raakte. Het ontwerp maakt de schoonheid van de plek opnieuw zichtbaar d.m.v. subtiele opschoning en het toevoegen van krachtige nieuwe parkelementen. Ook zorgt het nieuwe ontwerp ervoor dat zorgvuldig gekozen plekken weer zon, licht en lucht krijgen. Hoogteverschillen zijn kenmerkend voor het park: bijzonder, in vergelijking met het mathematische en vlakke omliggende polderlandschap.

Patroon van open en dichte ruimtes

Een slingerende waterpartij met een eiland, een bijzonder beplantingsassortiment en een vloeiende padenstructuur vormen de basis van het ontwerp. Op strategische plekken binnen het park maakten we doorzichten langs de doorgaande routes en paden. Nieuwe bossages met wintergroene onderbeplanting worden afgewisseld met zonnige gazons, waardoor bezoekers via het padennetwerk langs een patroon van open en dichte ruimtes worden geleid.

Poorten van houtrillen

De entrees van het Engels Werkje en een nieuw routesysteem worden gemarkeerd door poorten van houtrillen, die de bezoekers, omwonenden en toevallige passanten verleiden om het park te bezoeken.

Eye-catchers

Donker koraalrode beplantingsaccenten en nieuwe witte bruggen die oplichten in het zonlicht vormen tot slot de ‘eye-catchers’ van het park.

Locatie: Rotterdam
Opgave: park- en brugontwerp
Oppervlakte: 4,5 ha
Status: Geopend in 2011
Fotografie: Balázs Bodnar en Gina Kranendonk
Designteam: Philomene van der Vliet en Jan Maas
Auteursrecht: tekst en beeld: BOOM Landscape