Vorige Speeltuin Volgende Speeltuin

Speelplaatsen school Citygate II

Voor het schoolgebouw in Citygate II ontwierp BOOM Landscape een aantal speelplaatsen en een educatieve moestuin voor kinderen van verschillende leeftijden. Van begane grond tot op het dak van de vijfde verdieping.

6-9 jaar (1e verdieping)

De eerste verdieping is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Een plek om te spelen, sporten en chillen. Verschillende materialen en kleuren beton markeren het onderscheid tussen deze functies.

Zo wordt op de plekken waar gesport/gespeeld wordt gebruik gemaakt van zacht groengekleurd rubber. Er is een gedeelte met speeltoestellen op een kleine heuvel, met stenen zitbankjes aan de voet. Klimgrepen om naar boven te klauteren zijn geïntegreerd in de heuvel. Ook worden in een muur aan de overkant van de heuvel verschillende spellen geïntegreerd. En even verderop nodigt een veldje met speels lijnen en vormen uit zelf spellen te bedenken.

In deze speeltuin is ook ruimte om gewoon wat te chillen. Bijvoorbeeld op bankjes of aan picknicktafels die verschillende vormen en kleuren hebben. De vloer is van oranje beton.

Rondom vind je rode bakstenen plantenbakken met geïntegreerde zitbanken. Gewelfd, om zoveel mogelijk groenoppervlak te realiseren. Een hek en net ter bescherming zijn mooi weggewerkt achter de vaste planten en struiken in de bakken. Een beplante pergola voorkomt geluidoverlast richting een aantal nabijgelegen appartementen.

9-12 jaar (2e verdieping)

De tweede verdieping is gereserveerd voor twee leeftijdscategorieën. Voor de oudsten (9-12 jaar) zijn er twee sportvelden op groen beton. Ook hier vind je rondom een pergola met klimop, en een glooiende rode muur/plantenbak met vaste planten en heesters. Inclusief een hek en net voor de veiligheid en om rondvliegende ballen binnen te houden. Sportelementen worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de architectuur. Zo zit de basketkorf bijvoorbeeld aan de pergola vast.

2-5 jaar (2e verdieping)

Kinderen van 2 tot 5 jaar spelen op een aangrenzende, maar afgesloten speelplaats op dezelfde verdieping. Materialen, kleuren en maten zijn afgestemd op de leeftijdsgroep. In een heuvel van groen rubber zijn een tunnel, glijbaan en verschillende speel-en zitbulten opgenomen. Groene bakstenen plantenbakken met vaste planten, meerstammige heesters en zitranden rondom, liggen verspreid over de heuvel. De ruimte rond de speelheuvel heeft een vloer van oranje beton, en ook hier is een muur waarin spellen zijn opgenomen. En uiteraard zorgen ook hier een pergola en plantenbakken met hek en net voor de veiligheid van de kinderen.

Educatieve moestuin (5e verdieping)

De school heeft ook een educatieve tuin: een moestuin op de vijfde verdieping, waar de kinderen alles kunnen leren over het zelf verbouwen van voedsel. De tuin nodigt bovendien uit om te leren over duurzaamheid. Bijvoorbeeld door gebruik van de compostbak of het op het dak verzamelde regenwater, voor beregening van de tuin. De compostbak is, net als de 4 picknicktafels op het dak, gemaakt hout.

Place de Tous (begane grond)

Op straatniveau ligt het deels publiek toegankelijke Place de Tous. Dit plein kan tijdens schooluren worden afgesloten en is bedoeld voor meer rustige bezigheden. Hier komen leerling om even te kletsen, een boek te lezen of voor een spelletje pingpong. De verschillende zitjes op het plein zijn gemaakt van hergebruikt beton. Een groep bomen rondom het plein zorgt voor de nodige schaduw.

Vorige Speeltuin Volgende Speeltuin