Street Life

Vernieuwend woonconcept

Fijn wonen in een betaalbaar huis met voldoende ruimte voor opgroeiende kinderen? Dat lijkt in Amsterdam een utopie. De overspannen woningmarkt drijft meer en meer gezinnen met jonge kinderen de stad uit. Zonde, want juist vanuit gezinnen komt vaak de vitaliteit en sociale betrokkenheid die een buurt of stad nodig heeft. Samen met de architecten van KRFT, CARVE en ontwikkelaar Blauwhoed ontwikkelde BOOM een vernieuwend en betaalbaar woonconcept voor gezinnen in de stad. Het plan werd ingediend voor de aanbesteding van een kavel op de Lelylaan in Amsterdam Nieuw-West.

Publiek en privaat vervlochten

Street Life is een concept waarbij publieke en private ruimtes op een speelse en organische manier in een en hetzelfde gebouw zijn vervlochten. Het straatleven speelt zich dus ook daadwerkelijk in het gebouw zelf af. Er zijn drie typen buurten die elk een eigen sfeer ademen en via trappen aan elkaar zijn verbonden. De meeste huizen hebben meerdere lagen en liggen met hun voordeur aan een gedeelde buitenruimte. Ook parkeerplekken voor bewoners worden inpandig compact en efficiënt gerealiseerd.

Drie buurten

De meest groene leefomgeving vind je bovenin het gebouw, waar gezinnen kunnen wonen aan een hof. Een tuin die door alle bewoners van het blok kan worden gebruikt voor onder andere barbecueën, spelen of tuinieren. Het niveau eronder weerspiegelt het wonen aan de straat, met voor elke woning een privé veranda in een galerij, maar direct gelegen aan een brede openbare straat waar kinderen bijvoorbeeld kunnen stoepkrijten. Onderin worden woningen gebouwd aan een inpandig plein dat via een trap én glijbaan kan worden bereikt. Een plek waar overdag kinderen kunnen spelen van de naastgelegen crèche en waar bewoners elkaar ’s-avonds kunnen ontmoeten voor een drankje.

Publieke functies

In de plint van het gebouw, op de begane grond, is ruimte voor enkel publieke functies. De hoofdentree van Street Life wordt de huiskamer van het project: een riante en hoge lobby waarin, heel bijzonder, ook een fietsenstalling is verwerkt. Daarnaast loopt de lobby als vanzelf over in het Street Life café, een horecaconcept gericht op gezinnen in de avonden en weekenden, en op ondernemers doordeweeks en overdag.

Klant: Blauwhoed
Locatie: Amsterdam
In samenwerking met: KRFT en Carve
Status: aanbesteding