De Coninckplein Roeselare [BE]

BOOM Landscape maakte in samenwerking met 1010 Architecture and Urbanism een ontwerp voor de herinrichting van het de Coninckplein in Roeselare, België. Het vernieuwde plein maakt onderdeel uit van de ‘Groene Draad’: een gordel van aaneengeschakelde stedelijke groenzones die de gemeente de komende jaren wil realiseren.

Veelzijdig plein

Buiten een klein stukje middeleeuwse binnenstad, is Roeselare vooral een strakke gridstad met een planmatige stratenraster. Ook de groene plekken die de stad kent zijn erg man-made, en laten weinig ruimte voor een flexibele invulling. Met ons ontwerp voor het de Coninckplein wilden we dat doorbreken. Inspiratie vonden we in ‘de Tuin der Lusten’, een openluchtfestival op een kunstgrasmat dat elk jaar op het plein plaatsvindt. Wij zagen hierin een duidelijke gebruiksbehoefte van bewoners en maakten een plan voor een groener en veelzijdig te gebruiken plein.

Zachte groene pelouse

In het nieuwe ontwerp verdwijnt de rijbaan tussen het plein en de Sint-Amandskerk aan de oostzijde ervan, waardoor het plein en de kerk weer een ononderbroken geheel vormen. Verder maken de parkeerplaats rondom het standbeeld van Albrecht Rodenbach plaats voor een grasveld dat vrij toegankelijk wordt voor bijvoorbeeld spelen, picknicken of relaxen. Een gazon, of pelouse, zoals het in België ook wordt genoemd, dat door zijn licht bolle vorm wel wat weg heeft van een kussen. Om het groene karakter van het plein nog meer te versterken wordt het bestaande carré van platanen rondom het plein opgedikt met een extra rij. Onder de bomen, in de schaduw, staan grote, comfortabele zitbanken die uitkijken op het grasveld.

Uniek patroon verharding

Tot slot bedachten we voor de verharding rondom het grasveld een uniek patroon bestaande uit een oneindig aantal variaties van vierkanten in verschillende groottes.

Een effect dat wordt gecreëerd door gebruik te maken van betontegels in vier grijstinten. Een kleine knipoog naar de stedenbouwkundige gridstructuur van Roeselare, maar ingebed in het groenere en zachtere karakter van het vernieuwde plein.

 

Opdrachtgever: Gemeente Roeselare
Oppervlakte : 5700 m2
Programma: Plein
Budget: ca. € 700.000,-
In samenwerking met: 1010 Architecture & Urbanism