Vispassage Leuvekolk

Vispassage voor ecologische uitwisseling

Rotterdam werkt aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstedelijke Rotte, een overwegend stenig gebied ingeklemd tussen wijken die vaak met de achterkant naar de rivier staan. BOOM Landscape ontwierp een vispassage voor de Leuvekolk: de plek die de Rotte in de toekomst met de Nieuwe Maas verbindt. Een doorgang die de waterkwaliteit verbetert en die ecologische uitwisseling tussen de systemen van beide rivieren mogelijk maakt.

Peilverschil overbruggen

Stekelbaarzen, karpers en glasalen die straks van de Rotte naar de Nieuwe Maas willen zwemmen krijgen te maken met een sterke stroming en een peilverschil van 1 meter 26. Een hoogteverschil dat zonder vistrap niet te overbruggen is. We kozen voor een vormgeving die van bovenaf duidelijk de hoogteverschillen van de vistrap laat zien. Daarnaast ontwierpen we het parcours niet in een recht opgaande lijn, wat ervoor zorgt dat het begin- en eindpunt van de trap makkelijker leesbaar wordt.

De trap bestaat uit, via diagonaal geplaatste gaten, aaneengesloten modules waardoor een vis telkens zes centimeter omhoog ‘klimt’. De vis beweegt zich daarbij niet in dezelfde diagonale lijn als de stroming, maar komt via luwten in de hoeken automatisch bij de opening naar de volgende bak terecht. Soms wordt de klim even onderbroken, in een van de om de zes modules geplaatste rustbassins.

Natuurinclusief

Ook voegden we een aantal modules toe dat geen functioneel onderdeel uitmaakt van de vistrap zelf. Hierin vind je planten die horen bij het ecosysteem van de Rotte, zoals de gele plomp en de lisdodde. Verder ontwierpen we de randen van de bakken dik genoeg om ruimte te maken voor holtes, waardoor de vistrap ook aantrekkelijk wordt voor dieren uit het ecosysteem.

Locatie: Rotterdam, Leuvekolk
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Opdracht: ontwerp vistrap
Status: ontwerp
Ontwerpteam: Max Daalhuizen, Jan Maas, Victor Vacherot, Philomene van der Vliet en Stathis Zimpounoumis
Oplevering: 2020