Vrijheidsplein Den Haag

Aan het Vrijheidsplein in Den Haag wordt gebouwd aan twee torens waarin verschillende functies samenkomen: van woningen voor long tot short stay, en van fietsparkeren tot flexibele werkplekken. BOOM Landscape kreeg opdracht voor het ontwerp van een tuin op het dak van het gebouw en voor de buitenruimte rondom het gebouw.

Omringd door verkeersdrukte

De torens worden aan alle kanten omringd door verkeer. Zo worden ze gebouwd op een nieuwe (half open) overkluizing van de Utrechtsebaan, een drukke vierbaansweg. Verder zorgen twee- en driebaanswegen rondom de torens voor de nodige bedrijvigheid op maaiveldniveau. Geen bijzonder gezonde omgeving, gezien de uitstoot van uitlaatgassen. Negatieve effecten die we met ons ontwerp voor een ‘anti-stikstoftuin’ (deels) willen compenseren.

Anti-stikstoftuin: een gordijn van naaldbomen

Het concept voor de anti-stikstoftuin berust op het idee om het gebouw te beschermen tegen uitlaatgassen en fijnstof door een ‘gordijn’ van naaldbomen neer te zetten. Daarbij wordt elk beschikbaar stukje grond ingeplant, met naaldbomen in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan bomen zoals de grove den, maar ook aan lage dennen, grassen en onderbeplanting bij bomen. Het groen van de bomen en beplanting vangt de schadelijke stoffen af en zorgt voor een beter leefklimaat in en om de toren. We kozen voor naaldbomen omdat deze in regel een groot bladoppervlak hebben en hun blad in elk jaargetijde behouden. Dat zorgt voor een maximale werking van het gordijn, gedurende alle seizoenen.

Groen op alle niveaus

De anti-stikstoftuin komt terug  op verschillende niveaus in en om het gebouw. Tussen de twee torens in maken we een collectief dakterras voor bewoners. Verder krijgen de torens aan weerszijden groene balkons. En direct naast het gebouw, waar je door een open ruimte of gat direct naar de snelweg beneden kijkt, maakten we een groene parkrand.

Twee groene entrees zorgen daarnaast voor een goede landschappelijke inpassing van het gebouw. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de hoofdentree, die aan een groen plein ligt. De ingang van het gebouw wordt iets hoger dan het maaiveld zelf, en langs de trappen die je omhoog brengen kom je overal bakken met planten tegen. En in de hele collectieve plint (waar fietsenstalling en werkplekken zijn) vind je langs de ramen tropische tuinen als onderdeel van het interieur. Een kasachtige rand die zorgt een fijne overgang tussen binnen en buiten, en daarnaast voor een (door zuivering) hogere luchtkwaliteit en prettig binnenklimaat. Tot slot vormen de tuinen ook een ecologische schakel in de stad, met de Koekamp en het Haagse Bos op slechts steenworp afstand.

Locatie: Vrijheidsplein Den Haag
Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed
In samenwerking met: EGM Architecten
Oppervlakte: 2.500 m3
Programma: woon/werktoren, dakterras, groene balkons, parkrand, entrees, tropische tuinen
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas en Gerlinda Floor