BAM! BOOM Landscape wint tender Koffiefabriek in Amstelkwartier

Excited! Samen met o.a. Lister Buildings, U.Minds en MEESVISSER bouwt BOOM Landscape aan FITz: een zelfvoorzienend, energieneutraal, natuurinclusief en circulair woon-werkgebouw aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam. Na het prijswinnende Elements en hotel de Centrale, is dit  het derde project in het Amstelkwartier waarvoor BOOM Landcape het groenconcept ontwerpt.

Beeld: copyright Element Visualizations

Bijzondere mix van sferen

Het kavel Koffiefabriek ligt op een bijzondere kruising van verschillende sferen. Een plek die aan de ene kant een rauw en stedelijk industrieel karakter kent, maar waar je tegelijkertijd binnen enkele minuten in de rust en het groen van de aangrenzende Amstelscheg staat.

Wonen in contact met de natuur

Alle woningen in het gebouw staan zo dicht mogelijk in contact met de natuur. Het geïntegreerde groen vormt daarbij een aaneengesloten netwerk. Met op de eerste verdieping een weelderige collectieve binnentuin (de Luwte), die via de verticale groene gevel van de Waranda gekoppeld is aan de Cocktailtuin bovenin het gebouw.

Natuurinclusief wonen

FITz ademt een natuurrijke sfeer waarin zo veel mogelijk zachte materialen (zoals hout) en inheemse soorten zijn gebruikt. Een prettige leefomgeving voort mens én dier. Zo vormt de rijke en gelaagde inheemse beplanting in de binnentuin een goede schuil- en nestelplek voor dieren en insecten. Ook worden in de gevels en op de daken nestkasten voor vogels en vleermuizen aangebracht. De verschillende tuinen in het gebouw zorgen zo samen voor een flinke boost van de lokale biodiversiteit.

Gevarieerde buitenruimte

De buitenruimte in en om het gebouw is gevarieerd en voorziet in verschillende wensen, in verschillende omstandigheden. Zo biedt de Luwte bijvoorbeeld een prettig contrast tegenover het kademilieu. Want waar de laatste zonnig, mineraal en vol reuring is, biedt de bosachtige binnentuin juist koelte, rust en meer intimitiet voor zij die dat willen. Verbonden aan De Luwte is een speeltuin voor kinderen bij een van de entrees naar het gebouw. De Cocktailtuin is de perfecte plek om elkaar te ontmoeten in de late middagzon. Waar onder het genot van een drankje de BBQ alvast wordt opgestookt, met een prachtig panorama van de stad als achtergrond.

Klimaatadaptief en Rainproof

De Cocktailtuin, de Waranda en de Luwte dragen bij aan een circulaire waterhuishouding: op alle niveaus wordt regenwater opgevangen, opgenomen door de beplanting en gebufferd voor beregening in drogere periodes. De tuinen vangen bovendien fijnstof af en temperen het hitte eiland effect in de zomer.