BOOM Landcape wint tender iconische woontoren Amstelkwartier
In samenwerking met o.a. Kondor Wessels, Koschuch Architects, Arup en Tenderboost ontwikkelde BOOM Landscape een nieuw en iconisch gebouw voor het Amsterdamse Amstelkartier. ‘Elements’ dankt zijn vorm aan parametrisch design, een innovatieve techniek waarbij honderden torenvarianten werden vergeleken om het gebouw een optimale bezonning en windklimaat te geven. In het ca. 70 meter hoge gebouw is ruimte voor 70 middeldure huurwoningen, 74 vrijesectorkoopwoningen en commerciële voorzieningen op de begane grond. BOOM Landscape ontwierp drie bijzondere tuinen die in het gebouw komen. De bouw van ‘Elements’ start in het derde kwartaal van 2021.
Kruising stad en land
Elements ligt op een bijzondere kruising van regionale landschappelijke lijnen: in de bocht van de Amstel en aan de groene, weelderig begroeide entree naar de Amstelscheg. Vanaf hier sta je binnen vijf minuten in zowel hartje centrum als het landschap. De Amstel, of een van de loop- en fietsroutes erlangs, voeren je richting de nieuwe kloeke gebouwen van het Amstelkwartier. Amsterdammers sporten, picknicken en spelen in Park Somerlust en het Bella Vista Park, of nemen op warme dagen een frisse duik in de Amstel.
De tuinen van Elements
De groene sfeer van de omgeving wordt doorgetrokken in de woontoren. Over de hele route door het gebouw heen vind je tuinen. Een groene oase die al direct bij de entree van het gebouw begint. De Wintertuin is een groene huiskamer met subtropische planten waar je je bij slecht weer toch in de jungle waant. In de open lucht ligt het Binnenhof: een weelderige binnentuin met bomen die tot boven de dakrand reiken. Een plek waar bewoners rustig kunnen lezen of werken. Op het dak van de laagbouw bevindt zich een derde tuin, met een (seizoensgebonden) schaatsbaan en een indrukwekkend uitzicht over de stad. Tot slot ligt op het dak van de toren nog een sedumtuin, maar deze is niet toegankelijk voor publiek.
Schonere stad, prettige leefomgeving
De tuinen van Elements vertragen de afvoer van regenwater en ontlasten daarmee het riool. Op de daken in het Binnenhof wordt regenwater opgevangen, opgenomen door de beplanting en gebufferd voor droge periodes. Ook voor de wintertuin wordt regenwater opgevangen. Het systeem onttrekt regenwater aan een in het gebouw gelegen bassin en besproeit de beplanting met een vernevelaar. De tuinen gaan het urban heat effect tegen en vangen fijnstof af. Daarnaast vormen ze een plek voor ontspannen en ont-stressen: een oase van rust om je terug te trekken uit de herrie en overmaat aan prikkels van de compacte stad.
Amstelschegbiotoop
De tuinen van Elements vormen bovendien een rijke, natuurinclusieve en beschutte biotoop met inheemse bomen; een broed- en rustplek voor vogels, vleermuizen en insecten. Hiermee sluiten biotoop en het bodemleven zoveel mogelijk aan op de directe omgeving (kop Amstelscheg en Bella Vista Park). Aantrekkelijk voor vogels, vleermuizen, bijen en vlinders om zich in de tuinen te vestigen, en makkelijker voor de migratie voor de reeds aanwezige diersoorten.