Binkie

Vlakbij het centrum van Den Haag ligt de Binckhorst: een voormalig bedrijventerrein dat ontwikkeld wordt tot woon-werkgebied. Voor een kavel aan de Trekvliet, een oud kanaaltje dat het terrein met de stad verbindt, maakte Boom Landscape een plan voor een natuurinclusieve woontoren.

 

In de toren vind je gestapelde buurtjes waarin verschillende soorten bewoners samen een gemeenschap vormen. Met sociale woningbouw, maar ook woningen voor expats en voor gezinnen met kinderen. Door hier nog een aantal natuurinclusieve ecologische buurtjes aan toe te voegen ontstaat een bijzondere stadsbiotoop waar buren elkaar in een groene omgeving ontmoeten.

 

Er zijn twee ecotopen in het gebouw. Halverwege de toren ligt een tweede maaiveld in de vorm van een over drie verdiepingen lopende binnentuin, die meteen het trappenhuis van het gebouw vormt. Hiervoor bedachten we een speciaal systeem van bakken dat de architectuur volgt en geleidelijk omhoogklimt, waardoor (gevoelsmatig) minder grote hoogteverschillen ontstaan.

Verder maakten we een groene uitloop op het dak van de naastgelegen parkeergarage, dat zich op dezelfde hoogte als de tuin bevindt. De plantsoorten in de tuin en op de balkonranden komen overeen met die van het ‘gewone’ maaiveld beneden, zodat dieren zich zowel daar als in de toren zelf kunnen nestelen.

 

 

In het dak van de toren vind je de kliftuin of rotstuin, een biotoop die bij uitstek geschikt is voor klifbroeders. Deze vogels houden van hoogte en jagen vanuit de toren op hun prooi. En omdat ze graag in rotsen broeden wordt een speciaal deel van de tuin daarvoor afgesloten. De vogels kunnen makkelijk in en uit vliegen, want de muren van de top zijn rondom helemaal geperforeerd. De rotstuin is daarnaast ook toegankelijk voor bewoners. Daarvoor maakten we een dubbele wand met daarin een trap die rondom een schitterend uitzicht over de stad biedt.

De rotstuin dient bovendien als centrale plek waar regenwater en grijs (huishoudelijk) water worden opgevangen en geschoond. Water dat eerst wordt voorgezuiverd in een septic tank en daarna via een helofytenfilter of via verticale geveltuinen schoon, en dus herbruikbaar wordt. Bijvoorbeeld voor doorspoeling van het toilet, maar ook voor het beregenen van de tuinen in de toren. Kortom, een duurzame oplossing die water beter gebruikt en die het riool, en daarmee de omgeving, veel minder zwaar belast.

Locatie: Binckhorst, Den Haag
Opdrachtgever: Blauwhoed, Dura Vermeer
In samenwerking met: Studio Ninedots
Programma: Natuur-inclusieve woontoren met openbare plint en drie torentuinen
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas, Shailaja Shah, Roshdy Eltonouby, Mark Spaan