Zuidpool

De aankomende 10 jaar zal ‘Ravel’ een deelgebied van het zakendistrict De Zuidas in aanbouw zijn. Er worden nieuwe woningen en kantoren gebouwd, sportvelden verplaatst en grachten gegraven. Daarnaast zullen er voor 10 jaar lang tijdelijke voorzieningen worden geplaatst zoals studentenwoningen, een school en een kinderopvang. In dit dynamische gebied stelt BOOM Landscape een baken voor: een ontmoetingsplek waar nieuwe, toekomstige en tijdelijke gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Het paviljoen vormt een openbare omsloten ruimte die de bezoeker de bouwput even laat vergeten.

Zuidpool-Enclosed-BOOM-Landscape

Vanuit de omsloten ruimte, boven de translucente wanden, houd men zicht op de hoogwerkers en de torens in aanbouw. Maar op maaiveld, in de omsloten ruimte, ligt verborgen een zoemende en bloeiende imkertuin, vijver met de mooiste kooij karpers, een voet-volleybalveld of tijdelijk theater.

Zuidpool-Garden-BOOM-Landscape

Voorbeeld van tijdelijke tuin in de omsloten ruimte. In het paviljoen is er ruimte voor een koffiebar, wc, kleine tentoonstelling of eventueel een ticket office.

Zuidpool-Night-BOOM-Landscape

Het paviljoen is gelegen aan de Boelengracht, een drukke laan en de meest zichtbare plek van Ravel. s’Nachts is het paviljoen een oplichtend baken voor een telkens veranderende achtergrond.

Opdrachtgever: Stadsdeel Zuid Amsterdam en Adviescommissie voor de Kunst
Status: Ontwerp afgerond
Locatie: Zuidas, Amsterdam
Jaar: 2014