Schalkwijkerhout Haarlem

Duurzaam stadsbos

In samenwerking met architectenbureau Defeche van der Putte maakte Boom Landscape een ontwerp voor een modern stadsbos op een oud bedrijventerrein in Haarlem. Een plan voor een aantrekkelijk, levendig en duurzaam woon-werk gebied met een zowel stedelijk als bosrijk karakter.

Wonen en werken

Schalkwijkerhout kent twee typen gebouwen: grondgebonden stadwoningen in zes compacte laagbouwblokken en twee appartementengebouwen met flexibele bouwstructuur, waarin ruimte is voor werkfuncties in een tweelaagse plint. De gebouwen zijn gecentreerd rondom twee pleinen waar de buurt samen komt.

Groen en autoluw

De buurt heeft een open karakter en een door kleinschalige routes verbonden doorlopende openbare groene ruimte. Met een groene centrale as die de wijk doorkruist en die het noordelijk gelegen Spaarne Gasthuis met het zuidelijk gelegen winkelcentrum van Schalkwijk verbindt. Het openbaar gebied van Schalkwijkerhout is bovendien autoluw: alle verbinden zijn gericht op langzaam verkeer en direct bij binnenkomst worden automobilisten naar parkeerplekken onder de woningen geleid.

Bosrijk

De groenstructuur van Schalkwijkerhout is rijk en bijzonder. Met bosrijke onderbeplanting en een selectie van gemende bomen die prachtig verkleurt in de herfst. Een ‘boskleed’ dat de openbare ruimte bindt en zich uitstrekt over alle straten, pleinen, binnentuinen en hoven van de buurt. Dit groene karakter zie je ook in de architectuur van de gebouwen terug, want over alle lagen van de bebouwing vind je groene daken en terrassen.

Natuurinclusief

De markeringen tussen privé en openbaar gebied lopen natuurlijk in elkaar over: met royale stedelijke stoepen aan de stadszijde en margezones aan de meer bosrijke binnenzijde van het terrein. Verder wordt het maaiveld geplooid en worden de hoger gelegen delen worden met bosbeplanting ingeplant. Hierdoor ontstaat tussen de entree van de woningen en de straat een ruimte die enige privacy biedt. Een ingreep die de buitenruimte bovendien meer afwisselend en optisch groter maakt. Voor de paden wordt grindpave gebruikt: waterdoorlatend asfalt met een vaste toplaag van grind die overloopt in het bostapijt. Een oplossing met een landschappelijke uitstraling, maar toegankelijk voor auto’s indien nodig.

Duurzaam en rainproof

Schalkwijkerhout is een duurzame stadswijk. Denk daarbij aan ruimte voor zonnepanelen en aan een buurtplan voor (elektrische) deelauto’s. En zo rainproof als maar kan, met een systeem waarbij regenwater via buffering, infiltratie en hergebruik vertraagd wordt afgevoerd.

Locatie: Schalkwijkerhout, Haarlem
Opdrachtgever: Wilma Wonen
In samenwerking met: DVDP architectuur & stedenbouw
Oppervlakte: 2,3 ha / 23.000 m2
Programma: 125 stadswoningen, 136 appartementen, woon- werkruimten en openbare ruimte
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas, Fangyi Zheng, Stathis Zimpounoumis
Renderings: A2Studio