Bosrijk Zuiver

Met een team van partners maakte BOOM Landscape een ambitieus plan voor de ontwikkeling van 33 duurzame woningen in een landschappelijk woonpark bij Eindhoven. Een bijzondere en duurzame woonwijk waarin landschap en architectuur met elkaar zijn verweven.

Zuiver ligt op een voormalig defensieterrein, in een bosrijke omgeving. De woningen zijn gebundeld in drie compacte ensembles (10 tot 12 woningen) en zijn zo geënsceneerd dat je vanaf alle kanten dwars door de wijk heen kijkt. In de bosrand, die wordt versterkt en uitgebreid, liggen de rijwoningen van Het Lint. Iets noordelijker, in een volledig nieuw aangeplante boomgroep, vind je woningen met getrapte terrassen op het zuiden. En in het meest zuidelijke cluster staan woningen aan een openbaar toegankelijk hof. De ensembles zijn uniek en hebben elk hun eigen typerende elementen, maar zijn door het gebruik van dezelfde materialen en vormtaal toch duidelijk herkenbaar als een geheel.

Het open en natuurrijke landschap van Zuiver wordt collectief gedeeld. Bewoners hebben dan ook geen tuin, maar een eigen buitenruimte in de vorm van een dakterras of een vlonder aan het landschap. Verder is er een buurtkas waar bewoners samen producten kunnen verbouwen. En centraal tussen de woonblokken in ligt een groen open veld met daaraan een gemeenschappelijke zwemvijver en een watertoren, die het symbool van de wijk vormt.

Het is dé plek waar kinderen fijn kunnen spelen en waar bewoners elkaar ontmoeten. Zuiver Bosrijk ademt duurzaamheid. Zo zijn de huizen aardgasloos en zijn zowel de energiebehoefte als het energieverbruik van de woningen laag. Ook kunnen bewoners kiezen voor zonnepanelen en zijn parkeervoorzieningen standaard uitgerust met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast wordt voor de bekleding van de gebouwen gebruik gemaakt van gerecycled hout en staal uit de omgeving en zijn alle nieuwe materialen makkelijk demontabel en herbruikbaar.

Bijzonder duurzaam is bovendien de wateropgave van het project. Door de grond licht te vergraven en deze daarna te gebruiken voor het ophogen van de bebouwing ontstaat een reliëf waardoor het hele maaiveld kan worden ingezet voor waterberging en infiltratie. Dat betekent dat regenwater bij hevige neerslag door het maaiveld vertraagd kan worden afgevoerd, maar voor tijden van droogte ook kan worden vastgehouden. Verder zorgen ook groene daken voor de opvang van regenwater.

Het grijze water, uit bijvoorbeeld wasmachine of keuken, wordt via een speciale helofytenfilter gezuiverd en komt daarna in de zwemvijver terecht. Door het maaiveld in te richten als waterberging- en zuiveringssysteem wordt het riool wel tachtig procent minder belast. Daarbij profiteert ook de natuur van het systeem, want dankzij de overgang van droog naar nat verbetert het ecosysteem in de wijk.

 

Opdrachtgever: BPD / Sprangers
Programma: Woningen, Collectieve Functies, Landschap
Totaal programma: 7500m²
Status: gewonnen competitie
Locatie: Eindhoven, Nederland
Ontwerpteam: MKA Architects, BOOM Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (ARUP) en Robert Snep (Universiteit van Wageningen).
Impressies gemaakt door: YukonVR