Garden Beach Boulevard Jalë [AL]

Charmante badplaats

Jalë is een kleine, charmante badplaats aan de Albanese Riviera. Een idyllische plek met kiezelstrand aan een komvormige baai, die door twee kapen wordt geflankeerd. De badplaats is populair bij een diverse mix van bezoekers, want van luxe badgasten tot jonge feestgangers: in Jalë vind je voor elk budget wel wat.

Strandboulevard

Op dit moment trekt Jalë vooral binnenlandse bezoekers voor wie de gebruikelijke vakantieperiode zich beperkt tot twee maanden in het jaar. Een extreem kort toeristenseizoen dat de badplaats het grootste deel van het jaar uitgestorven en verlaten maakt. Met investeringen in de kust zet Albanië in op buitenlands toerisme dat het seizoen in de regio kan rekken. Voor Jalë kreeg BOOM Landscape daarom opdracht tot het ontwerp van een nieuwe strandboulevard.

Voor de bestrating van de lange en brede boulevard ontwierpen we een patroon dat uit twee tinten lokale natuursteen bestaat. Hierdoor voelt de boulevard ruimtelijk wat minder groot en oneindig aan: fijn in wat rustigere tijden en voor het oriëntatiegevoel van bezoekers.

Tuinen aan het strand

De randen van boulevard worden beplant met een lokale dennensoort. Maar er is meer groen. Omdat aan weerszijden van de baai een aantal beekjes richting de zee stroomt ontstonden hier groene eilandjes, als een soort tuinen op het strand. Een bijzondere eigenschap van Jalë die we graag wilden benadrukken en uitbreiden met het ontwerp voor een langgerekte strook van tuinen die tussen de eilandjes komt te liggen. Met een brug aan elke kant, om natte voeten te voorkomen. De tuinen zijn een perfecte plek om permanente paviljoens te realiseren, als vervanging voor de (vaak illegale) seizoen voorzieningen die nu in stille tijden verlaten als geraamten achterblijven.

 

 

 

Kade en steiger

Aan de zuidkant van de baai ligt een betonnen kade die vroeger werd gebruikt als aanlegplaats voor militaire schepen. Ideaal voor een duik in het water, via een springplank of trampolines die in het dok worden aangelegd. Meer richting de noordelijke kaap, in de buurt van Jalë’s meest luxe strandclub, bestaan kansen voor de aanleg van een watersportsteiger. Een mooi en permanent alternatief voor de geïmproviseerde steiger van jerrycans die nu enkel in het seizoen wordt neergelegd.

Autovrij

Om het nieuwe, groenere karakter van Jalë zo min mogelijk te verstoren wordt de boulevard in het seizoen autovrij gemaakt. Parkeren kan langs de meer landinwaarts gelegen autoweg of onder de sinaasappel- en olijfbomen op een van de centrale parkeerplaatsen. Over kleine paadjes gaan bezoekers daarna te voet verder richting strand en boulevard.

 

Klant: Albanian Development Fund and Municipality of Himarë
Joint Venture: Cityförster Urbanism & Architecture, DEA-Studio en BOOM Landscape
Locatie: Jalë, Albanië
Programma: 600 m. strandpromenade, 9 pavilions, 14 strand tuinen, 2 bridges, jetski pier, bypass road
Oppervlakte:
Status: bouwfase / oplevering juni 2018
Design team: Jan Maas, Angelo Renna, Mark Spaan, Philomene van der Vliet, Sarah El Yousefy, Francesco Carrosso and Song Qiuyi
Civiel technisch advies: Frans Boots
Auteursrecht beeld en tekst: BOOM Landscape