Calima Lake Resort [CO]

Modern en duurzaam resort aan stuwmeer

Calima Lake is het grootste stuwmeer van Zuid-Amerika. BOOM Landscape maakte een plan voor de modernisering en verduurzaming van een gedateerd resort aan het meer. Daarin werkten we samen met een team van Colombiaanse architecten, dat een serie nieuwe vakantieverblijven ontwierp.

Het resort ligt op een heuvel aan het einde van de jungle. De receptie, parkeerplaats en het restaurant aan de top kijken uit op de verblijven die in verticale lijnen op de heuvel zijn gebouwd. Aan de voet van het resort vind je het meer en zijn oever.

Promenade aan het water

De focus van ons ontwerp ligt bij het gebied aan het water. Een lastige plek om te ontwikkelen omdat het waterpeil van het meer het hele jaar door grote verschillen laat zien. Voor een betere en jaarronde aansluiting van het resort op het meer bedachten we een geterrasseerd systeem van waterpartijen. Met aan de oever hangende zwembaden en vijvers, die water vasthouden als het peil zakt en waarvan de randen op het niveau van het hoogst mogelijke peil liggen. Grenzend hieraan, maar een fractie hoger gelegen, ligt een promenade die altijd droog blijft.

Zelfzuiverend

Het watersysteem is duurzaam en maakt gebruik van de hoogteverschillen in het resort. Water uit de bergen en gastenverblijven stroomt naar het meer beneden en wordt onderweg gezuiverd via sceptische tanks, waterbassins en een grote vijver beneden bij de promenade. Het water is hierna zelfs schoon genoeg om te gebruiken voor het hangende zwembad aan de oever.

Nieuwe Jungle

In het plan trekken we de sfeer van de jungle door naar het resort. Zo zijn alle verblijven van hout. Daarnaast maken de aanplant van nieuwe bomen en de aanleg van tuinen en paden op de plateaus het resort tot een net zo groene en soortenrijke plek.

Klant: Comfandi (privaat)
Locatie: Calima Lake, Colombia
In samenwerking met: Alberto Burckhardt, Carolina Echeverri, Simon Campuzano en Julia Ceballos
Programma: 40 lodges, 128 suites, Lake Shore Promenade, Pools and Spa
Oppervlakte:
Status: prijsvraag
Ontwerp: Jan Maas, Roshdy Eltonouby, Philomene van der Vliet, Stathis Zimpounoumis
Adviseur water en duurzaamheid: VIC, Andrés Martinez