Las Lomas de Dapa [CO]

Op de oosthelling van de westelijke Andes in Colombia, boven de Cauca riviervallei, ligt het bergdorp Dapa. De heuvels rond Dapa zijn een populaire weekend- en vakantiebestemming voor inwoners van de nabijgelegen gelegen stad Cali. BOOM Landscape kreeg van een lokale grondeigenaar de opdracht om een stedenbouwkundig plan op basis van landschappelijke kwaliteiten te ontwikkelen voor zo’n 600 hectare in dit gebied.

Herbebossing

Na een werkbezoek aan de regio werd duidelijk dat de transformatie naar een prettig woonlandschap moest beginnen bij het herbebossen van de heuvels rond Dapa. Door droogte en overbegrazing ontstond in de loop der jaren een kaal en geïrriteerd landschap zonder veel beschutting. Herbebossing zorgt voor de nodige schaduw en koelte waar niet alleen de mens, maar ook het landschap zelf van profiteert.

Tropical Dry Forest

Bovendien kan door het opnieuw beplanten van het landschap het oorspronkelijke ecosysteem van het gebied, waar wereldwijd nog maar een procent van over is, worden hersteld. De herintroductie van dit Tropical Dry Forest begint in de vallei, met kwekerijen voor bomen en planten van het verdwenen ecosysteem.

Daarnaast wordt meteen gestart met het herbebossen van plekken met een bouwverbod, zoals in rivierdalen of onder elektriciteitsmasten. Het plan voor herbebossing hielp ons overigens indirect bij het bepalen van de stedenbouwkundige setting. Rondom de gebieden waar alleen beplanting mogelijk is, begon zich namelijk de toekomstige bouwstructuur al af te tekenen.

Vier valleien, vier buurten

Het stedenbouwkundig plan baseert zich op de landschappelijke kwaliteiten van vier verschillende valleien, die elk een andere kleur hebben. Zo onderscheiden de valleien zich door specifieke keuzes in boomsoorten en architectonische typologie. Daarbij biedt elke vallei ook een ander blikveld, met kavels midden in de natuur, of juist met uitzicht op de Andes of de stad Cali. Kortom: nuanceverschillen die maken dat elk deelgebied zijn eigen identiteit krijgt. De verkoop van kavels wordt gecombineerd met de inkoop van bomen en planten die bijdragen aan het herstel van het Tropical Dry Forrest ecosysteem. Een manier om nieuwe inwoners echt te betrekken bij hun omgeving en de wederopbouw van de verdwenen identiteit in het gebied.

Routing, groen en programma

In het plan is de ontwikkeling van zowel private als publiek toegankelijke delen opgenomen. De woonwijken zelf zijn omheind, maar kennen wel een lusvormige structuur van wegen die ook een wandeling binnen deze compounds mogelijk maakt. Verder ontwierpen we een netwerk van groene zones, of landschapsparken, voor privé en openbaar gebied. Deze áreas de cesión zijn verplichte compensatiegebieden, maar tegelijkertijd een uitgelezen kans om de stedelijke ontwikkeling een groen karakter te geven. Tot slot wordt bij bijzondere uitzichtpunten in het gebied (miradores) een aantal voorzieningen geprogrammeerd. Zoals een hotel, een country club, een panoramisch restaurant en een openbaar zwembad, hangend aan een berg. Faciliteiten die binnen én buiten de compounds zorgen voor een dynamische nieuwe leefomgeving.

Klant: particuliere grondbezitter
Opgave: landschappelijk stedenbouwkundigplan
Programma: 400 woningen, 240 ha landschapspark, commerciële zone, infrastructuur
Oppervlakte: 600 ha.
Dichtheid: < 1 w/ha
Bijzonderheden: herintroductie van zeldzaam ecosysteem door herbebossing
Ontwerpteam: Philomene van der Vliet, Jan Maas, Mark Spaan en Jean François Gautier
Auteursrecht: BOOM Landscape
Tekst: Stephanie Albicher