Strandboulevard Dhërmi [AL]

BOOM Landscape ontwierp een strandboulevard met allure voor Dhërmi, een kustplaats aan de nog redelijk onbekende Albanese Rivièra.

Kustvernieuwing Albanese Rivièra

Het voormalig communistisch Albanië is een relatief arm land op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. De prachtige kuststrook die het land rijk is leent zich daar perfect voor. De Albanese Riviera doet in natuurschoon en potentie namelijk niets onder voor de Franse of Italiaanse. Om meer toerisme uit de regio en daarbuiten aan te trekken wordt daarom flink geïnvesteerd in kustvernieuwing.

 

Boulevard met allure

Dhërmi is een dorp op een berghelling aan de Adriatische zee dat uitkijkt over een uitgestrekte baai. Een prachtig gezicht dat we nog mooier konden maken met een ontwerp voor een lange boulevard, die van Dhërmi een karakteristieke badplaats met allure maakt. Een investering die de baai ook buiten het toeristenseizoen aantrekkingskracht geeft.

We besloten alle kracht en energie direct aan het begin van de 1000 meter lange boulevard te leggen. Met een plein waarop een waterval meteen indruk maakt: een bruisend startpunt waar mensen elkaar ontmoeten en recreëren. Om de openbare ruimte langs de hele baai zo aantrekkelijk mogelijk te maken wordt de boulevard volledig autovrij gemaakt. Wel blijft hij goed bereikbaar, dankzij de aanleg van een nieuwe, hoger gelegen weg.

 

Rust en kalmte vind je aan de overkant van het plein, richting de zee. Op de deels in het water verzonken pier, die op een subtiele manier het verschil tussen eb en vloed laat zien.

Lokaal eigen karakter

Om de baai bij Dhërmi een onderscheidend en eigen karakter te geven werkten we met materialen uit de regio. Langs de boulevard vind je dan ook geen palmbomen, maar juist lokaal specifieke parasoldennen. Daarnaast gebruikten we voor de bestrating drie kleuren stenen uit plaatselijke groeves. Speciale patronen hierin versterken de persoonlijke signatuur.

Eerste foto’s van project in aanbouw:

 

 

Opdrachtgever: Albanees Ontwikkelingsfonds en gemeente Himarë
In samenwerking met: Cityförster Urbanism & Architecture en DEA-Studio
Programma: 1000 m. boulevard, waterplein 1300 m2, Plein parasoldennen 3500 m2, 2 bruggen en pier
Oppervlakte: ca. 25.000 m2
Status: afgerond/ opening in 2019
Ontwerpteam: Jan Maas, Angelo Renna, Mark Spaan, Philomene van der Vliet, Sarah El Yousefy
Engineer / advies: Frans Boots
Copyright fotografie en tekst: BOOM Landscape