Strandboulevard Dhërmi [AL]

BOOM Landscape ontwierp een strandboulevard met allure voor Dhërmi, een kustplaats aan de nog redelijk onbekende Albanese Rivièra.

Kustvernieuwing

Het voormalig communistische Albanië is relatief arm en op dit moment hard op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. De prachtige kuststrook die het land wél rijk is leent zich daar perfect voor. De Albanese Riviera doet in natuurschoon en potentie namelijk niets onder voor de Franse of Italiaanse. Om meer toerisme uit de regio en daarbuiten aan te trekken wordt daarom flink geïnvesteerd in kustvernieuwing.

 

Boulevard met allure

Dhërmi is een dorp op een berghelling aan de Adriatische zee dat uitkijkt over een uitgestrekte baai. Een prachtig gezicht dat we nog mooier konden maken met een ontwerp voor een lange boulevard, die van Dhërmi een karakteristieke badplaats met allure maakt. Een investering die de baai ook buiten het toeristenseizoen aantrekkingskracht geeft.

We besloten alle kracht en energie direct aan het begin van de 1000 meter lange boulevard te leggen. Met een plein waarop een waterval meteen indruk maakt: een bruisend startpunt waar mensen elkaar ontmoeten en recreëren. Om de openbare ruimte langs de hele baai zo aantrekkelijk mogelijk te maken wordt de boulevard volledig autovrij gemaakt. De boulevard blijft echter goed bereikbaar dankzij de aanleg van een nieuwe, hoger gelegen weg.

Rust en kalmte vind je aan de overkant van het plein, richting de zee. Op de deels in het water verzonken pier, die op een subtiele manier het verschil tussen eb en vloed laat zien.

Lokaal eigen karakter

Om de baai bij Dhërmi een onderscheidend en eigen karakter te geven besloten we met materialen uit de regio werken. Daarom vind je langs de boulevard geen palmbomen, maar juist heel lokaal specifieke parasoldennen. Daarnaast gebruiken we voor de bestrating drie kleuren stenen uit plaatselijke groeves. Speciale patronen hierin versterken de persoonlijke signatuur.

Voor het project werd een joint venture opgericht met het Rotterdamse Cityförster en DEA-Studio uit Albanië. Na een eerder ontwerp voor een nieuw en succesvol publiek domein in de stad Durrës, is dit het tweede grote project van BOOM Landscape in Albanië.

Eerste foto’s van project in aanbouw:

 

 

BOOM Landscape ontwierp een strandboulevard met allure voor Dhërmi, een kustplaats aan de nog redelijk onbekende Albanese Riviera. Voor het project werd een joint venture opgericht met het Rotterdamse Cityförster en DEA-Studio uit Albanië. Na een eerder ontwerp voor een nieuw en succesvol publiek domein in de stad Durrës, is dit het tweede grote project van BOOM Landscape in Albanië.