Strandboulevard Dhërmi [AL]

BOOM Landscape ontwierp een strandboulevard met allure voor Dhërmi, een kustplaats aan de nog redelijk onbekende Albanese Rivièra.

Het voormalig communistische Albanië is relatief arm en op dit moment hard op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. De prachtige kuststrook die het land wél rijk is leent zich daar perfect voor. Want de Albanese Riviera doet in natuurschoon en potentie namelijk niets onder voor de Franse of Italiaanse. Om meer toerisme uit de regio en daarbuiten aan te trekken wordt daarom flink geïnvesteerd in kustvernieuwing.

 

Dhërmi is een dorp op een berghelling aan de Adriatische zee dat uitkijkt over een uitgestrekte baai. Een prachtig gezicht dat we nog mooier konden maken met een ontwerp voor een lange boulevard die van Dhërmi een karakteristieke badplaats met allure maakt. Een investering die de baai ook buiten het toeristenseizoen aantrekkingskracht zal geven.

We kozen ervoor om alle kracht en energie direct aan het begin van de 1000 meter lange boulevard te leggen. Met een plein waarop een waterval meteen indruk maakt: een bruisend startpunt waar mensen elkaar ontmoeten en recreëren. Steek je het plein over richting de zee en je vindt juist kalmte.

Op de deels in het water verzonken pier, die op een subtiele manier het verschil tussen eb en vloed laat zien. En om ervoor te zorgen dat langs de hele baai een aantrekkelijke openbare ruimte kan ontstaan wordt de boulevard volledig autovrij gemaakt. De boulevard blijft echter goed bereikbaar dankzij de aanleg van een nieuwe, hoger gelegen weg.

Omdat de baai bij Dhërmi een onderscheidend en eigen karakter moest krijgen besloten we met materialen uit de regio werken. En dus komen er langs de boulevard geen palmbomen, maar juist heel lokaal specifieke parasoldennen. Daarnaast wordt voor de bestrating gebruik gemaakt van drie kleuren stenen uit plaatselijke groeves. Het aanbrengen van speciale tekeningen in deze bestrating zal Dhërmi als kustplaats bovendien een persoonlijke signatuur geven.

Voor het project werd een joint venture opgericht met het Rotterdamse Cityförster en DEA-Studio uit Albanië. Na een eerder ontwerp voor een nieuw en succesvol publiek domein in de stad Durrës, is dit het tweede grote project van BOOM Landscape in Albanië.

Eerste foto’s van project in aanbouw:

 

 

Opdrachtgever: Albanian Development Fund en de gemeente Himarë
Joint Venture: Cityförster Urbanism & Architecture, DEA-Studio en BOOM Landscape
Programma: 1000 m1 kustpromenade, waterplein 1300 m2, Dennenplein 3500 m2, rondweg, 2 bruggen en een pier
Oppervlakte: approx. 25.000 m2
Status: oplevering 2019
Ontwerpteam: Jan Maas, Angelo Renna, Mark Spaan, Philomene van der Vliet, Sarah El Yousefy
Advies / civiel ingenieur: Frans Boots
Auteursrecht beeld, tekeningen en tekst: BOOM Landscape