Cape Square Durrës [AL]
In Durrës, een populaire badplaats in Albanië lag ooit een rommelig, braakliggend terrein. Deze onbeminde plek vlakbij een drukbezocht strand, promenade en het historische centrum, werd door inwoners van Durrës nauwelijks gebruikt. De burgermeester van de stad zag de potentie van de plek en gaf BOOM Landscape opdracht voor het ontwerp van een plein en boulevard met pier aan zee. Een waterfront en voor de stad nieuw publiek domein met internationale allure. Het project kwam tot stand in samenwerking met Cityförster. Architecture + Urbanism.
Kust van kapen en baaien
De Albanese kust wordt gekenmerkt door een opeenvolging van kapen en baaien. Iedere kaap wordt gevormd door een berg- of heuvelformatie die vanuit het binnenland de Adriatische Zee inprikt.
Tussen twee kapen ligt telkens een baai, waarbij het gebied landinwaarts bepalend is voor de identiteit, populariteit en het gebruik van de baai. Voor de site, die tussen de jachthaven en stadscentrum ligt, ontwierpen we een ‘Urban Cape Square’. Als cultureel stedelijke variant op het lokaal geologisch ‘kaap-baai’ fenomeen.
Urban Cape Square
Wij geloven dat toeristen naast een zonnige bestemming ook zoeken naar een authentieke plek met een eigen smaak, geur en kleur. Helaas gaan toeristische bestemmingen wereldwijd steeds meer op elkaar gaan lijken. Iedere kustplaats, van de Turkse Riviera tot de Amerikaanse Westkust, lijkt te worden gekenmerkt door dezelfde palmbomen, turquoise zwembaden, wereldwijd opererende hotels en door hekken omsloten resorts.
Met ons ontwerp voor het Urban Cape Square wilden die eenvormigheid kost wat kost voorkomen. Om de plek een eigen en authentiek karakter te geven is het ontwerp daarom geïnspireerd op lokale landschappelijke kenmerken, ambachten, materialen en plantensoorten.
Al tijdens aanbouw populair
De nieuwe ‘Urban Cape’ werd al tijdens de aanleg door de ‘Durrësi’ gebruikt als uitkijkpunt. Uiteindelijk zal Cape Square functioneren als stedelijk podium tussen twee baaien. De hoogte en de positionering van de kaap verleiden bezoekers om de te site en de baai erachter te ontdekken.
Couleur Locale
Om Durrës een uniek en eigen karakter te geven werkten we met zoveel mogelijk lokale ambachten, materialen en beplanting. We bezochten lokale steengroeves, bestudeerden het Mediterrane ecosysteem en gingen in de in de Albanese straten op zoek naar typerende verhardingspatronen.
Voor de voet van de kaap gebruikten we grote brokken natuursteen uit groeves in nabijgelegen heuvels. Boven op de voet vormt zich de geterrasseerde Urban Cape, waar inwoners en bezoekers elkaar ontmoeten en waar zij de zon zien opkomen of zien onder gaan in de zee.
De bestrating van het plein achter de de pier heeft een specifieke tekening in de verharding die bestaat uit twee soorten natuursteen uit de regio. Vanaf het plein leest de tekening als een mooi abstract beeld, maar van vanuit de lucht is de naam van de stad afleesbaar . De plantvakken, waarvan de randen als zitbank kunnen worden gebruikt, vormen een zachte groene rand tussen stad en zee. Ook hier zetten we in op een sterke lokale identiteit. Zo worden de vakken ingeplant met een selectie van Mediterrane bloeiende heesters, vaste planten en met excentrieke parasolden die zorgen voor koelte en schaduw.
Slechts enkele plantensoorten in de plantbedden zijn niet- inheems, waardoor de ultra lokale identiteit van deze nieuwe plek aan de Adriatische Zee wordt benadrukt.