Landschapspark Dessel [BE]

Naast een bergingsdepot voor nucleair afval in Dessel wordt voor bewoners van de regio een nieuw landschapspark ontwikkeld. In het park komt ook een educatiecentrum over de behandeling en berging van nucleair afval. BOOM Landscape werd naast twee andere bureaus geselecteerd voor het maken van een ontwerp voor het landschapspark van 51 ha, inpassing van het educatiecentrum en een 600 meter lange ‘skywalk’ die bezoekers de borging van nucleair afval laat zien. Voor dit project werkten we samen met Powerhouse CompanyLARS en Infrabo.

 

Landscape Park Plan Dessel BOOM Landscape

Ecologisch waardevol en goed ontsloten park

Het ontwerp draagt een transformatiestrategie in zich, waarbij een laagwaardige agrarische kavel wordt omgevormd tot een gebied van vier verschillende landschappelijke eenheden die samen een park vormen. Een park met de hoogst mogelijke ecologische waarde. Verder wordt het park uiteraard goed verbonden met bestaande recreatieve netwerken en ontsloten voor omliggende gemeenschappen.

Visitors centre Dessel BOOM Landscape

Herintroductie eeuwenoud ecosysteem

De ruimtelijke ambities worden grotendeels gerealiseerd door een ingreep in de bodem en door gebruik te maken van natuurlijke processen. Een landschapspark begroeid met lokale en inheemse soorten, waarvan het zaadmateriaal al ligt opgeslagen diepere bodemlagen. Door het afschrapen van de overbemeste laag kunnen de opgeslagen zaden na decennia weer ontkiemen en wordt een eeuwenoud ecosysteem opnieuw geïntroduceerd.

 

Landscape Park Dessel BOOM Landscape

cAt Walk Dessel BOOM Landscape

meubilair Dessel BOOM

BOOM Landscape ontwierp ook het meubilair van landschapspark Dessel. Lees hier meer over het ontwerp van het meubilair.

Opdrachtgever: NIRAS
Organisatie aanbesteding: Vlaams Bouwmeester
Locatie: Dessel, België
Oppervlakte: 51 ha.
Programma: Landschapspark, skywalk van 600 meter en bezoekerscentrum
In samenwerking met: LARS architects en Powerhouse Company
Renderings: Jeroen Prins