Landschapspark Dessel [BE]

Naast de bergingsdepot van nucleair afval krijgen inwoners van Dessel en Mol een landschapspark met een educatie centrum over de behandeling en berging van nucleair afval. Voor BOOM Landscape omvatte het project het maken van een ontwerp voor een landschapspark van 51 ha, inpassing van een bezoekerscentrum en het ontwerp van een 600 meter lange ‘skywalk’ waar vandaan bezoekers kunnen zien hoe nucleair afval wordt geborgen. BOOM Landscape werkte samen met Powerhouse CompanyLARS en Infrabo.

Landscape Park Plan Dessel BOOM Landscape

In een notendop is het ontwerp een transformatiestrategie for het landschap: een laagwaardig agrarische kavel wordt getransformeerd in een landschap met vier verschillende landschappelijke eenheden die gezamenlijk een park vormen van de hoogst mogelijke ecologische waarde. Zoals altijd, heeft BOOM het park zo goed als mogelijk verbonden met bestaande recreatieve netwerken en ontsloten voor gemeenschappen.

Visitors centre Dessel BOOM Landscape

De ruimtelijke ambities zullen grotendeels vanzelf bereikt worden door een ingreep in de bodem en het gebruik maken van natuurlijke processen. Het landschapspark zal worden begroeid met locale en inheemse soorten waarvan het zaadmateriaal ligt opgeslagen diepere bodemlagen. Door het afschrapen van de overbemeste laag kunnen de opgeslagen zaden na decennia te hebben gewacht ontkiemen en wordt er een eeuwen oud ecosysteem geherintroduceerd.

Landscape Park Dessel BOOM Landscape

cAt Walk Dessel BOOM Landscape

meubilair Dessel BOOM

BOOM Landscape ontwierp ook het meubilair van landschapspark Dessel. Lees hier meer over het ontwerp van het meubilair.

Opdrachtgever: NIRAS
Organisatie aanbesteding: Vlaams Bouwmeester
Locatie: Dessel, België
Oppervlakte: 51 ha.
Programma: Landschapspark, skywalk van 600 meter en bezoekerscentrum
In samenwerking met: LARS architects en Powerhouse Company
Renderings: Jeroen Prins